Current Affairs 9 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 9 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- भारतीय वायुसेना ने अपनी कौन सी वर्षगांठ मनाई हैं ?
Which anniversary did the Indian Air Force celebrate ?
Ans — 87th

2- वर्ष 2019 में किसे चिकित्‍सा पुरस्‍कार दिये जायेंगे ?
Who among the following will be awarded the Nobel Prize for Medicine in the Year 2019?
Ans — William G. callin, Peter J rateliffe, Greig EI Semenza/ विलियम जी कैलिन, पीटर जे रैटक्लिफ, ग्रीग एल सेमेंजा 

3- हाल ही में किसने UNDP के साथ मिलकर Youth Co:Lab लांच किया है ?
Who recently launched Youth Co:laban with the undip ?
Ans — NITI Ayog / नीति आयोग

4- पहले विश्‍व कपास दिवस समारोह की मेजबानी किसने की ?
Who hosted the first World Cotton Day celebrations ?
Ans — WTO

5- 63वां धम्‍म चक्र प्रचारक दिवस कहॉ मनाया गया है ?
Where was the 63rd “Dhamma Chankra Pracharak Divas ” celebrated ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

6- नींद की बीमारी पर पांचवा अंतर्राष्‍ट्रीय सम्‍मेलन कहां आयोजित किया जा रहा हैं ?
Where is the fifth international conference on sleep sickness being held ?
Ans — Nagpur / नागपुर

7- केंद्रीय मंत्री रमेश पोखरियाल निशंक ने कहां पर IIM परिसर की आधारशिला रखी ?
Where did Union Minister Ramesh Pokhriyal Nishank lay the foundation stone of the IIM campus ?
Ans — Amritsar / अमृतसर

8- केंद्रीय स्‍वास्‍थ्‍य मंत्री ने दांत के उपचार के लिये कौन सा मोबाइल एप लांच किया है ?
Which mobile app was launched by Union Health Minister for dental treatment ?
Ans — eDant-seva

9- सालफोर्ड यूनिवर्सिटी ने किस भारतीय गायक को सम्‍मानित किया है ?
Which indian singer was awarded by Salford University ?
Ans — Asha Bhosle / आशा भोसले

10- हाल ही में किस भारतीय अधिकारी को एशिया पर्यावरण पुरस्‍कार के लिये चुना गया है ?
Which indian officer has recently been selected for the Asia Environment Award ?
Ans — Ramesh Pandey / रमेश पांडे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment