Current Affairs 9 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 9 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य ने वैतरणी लघु जल विद्युत परियोजना का उदघाटन किया ?
Which state recently inaugurated the Vaitarani Small Hydroelectric Project ?
Ans — Odisha / ओडिशा

2- किस राज्‍य ने जेल में बंद कैदियों के बच्‍चों की शिक्षा के लिये वित्‍तीय सहायता की घोषणा की है ?
Which state announced financial assistance for the education of the children of failed prisoners ?
Ans — Kerala / केरल

3- विश्‍व रेडियोग्राफी दिवस 2020 कब मनाया जाता है ?
When is World Radiography Day 2020 celebrated ?
Ans– 8 November / 8 नवम्‍बर

4- दुनिया का सबसे बडा हाथी देखभाल और पुनर्वास केंद्र कौन बना ?
Who became the world’s largest elephant care and rehabilitation center ?
Ans — Kottur Elephant Rehabilitation / कोट्टुर हाथी पुनर्वास

5- हाल ही में किसने मिस यूनिवर्स ऑस्‍ट्रेलिया 2020 का खिताब जीता ?
Who recently won the Miss Universe Australia 2020 title ?
Ans — Maria Thatil / मारिया थाटिल

6- हाल ही में किसने #CancerSendsNoNotification नामक कैंसर जागरूकता अभियान शुरू किया ?
Recently who started a cancer awareness campaign called #CancerSendsNoNotifications ?
Ans — Bharti AXA / भारतीय ऐक्‍सा

7-कहॉ की नगर निगम ने प्‍लास्टिक लाओ मास्‍क ले जाओ नामक पहल शुरू किया ?
Where did the municipal corporation initiate an initiative called Plastic Lao Mask Le Jao ?
Ans — Municipal Corporation of Dehradun / देहरादेन नगर निगम

8- सर्वश्रेष्‍ठ हॉकी इंडिया सदस्‍य इकाई पुरस्‍कार 2019-20 से किसे सम्‍मानित किया गया ?
Who was honored with the Best Hockey India Member Unit Award 2019-20 ?
Ans — Mizoram hockey / मिजोरम हॉकी

9- टाटा लिटरेचर लाइव लाइफ टाइम अचीवमेंट अवार्ड 2020 से किसे सम्‍मानित किया गया ?
Who was honored with the Literature Live Life Time Achievement Award 2020 ?
Ans — Rushkin Bond / रश्किन बांड

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment