Current Affairs 9 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 9 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
9 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- विश्‍व महासागर दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Oceans Day celebrated ?
Ans — 8 June / 8 जून

2- टाइम्‍स हायर एजुकेशन एशिया यूनिवर्सिटी रैकिंग 2021 में कितने भारतीय विश्‍वविद्याालयों को जगह मिली है ?
How many Indian universities have found place in the Times Higher Education Asia University Rankings 2021 ?
Ans — 3

3- असम का छठवा राष्‍ट्रीय उद्याान किसे घोषित किया गया ?
Which was declared as the 6th National Park of Assam ?
Ans — Raimona National Park / रायमोना राष्‍ट्रीय उद्यान

4- हाल ही में किस फिल्‍म को पर्यावरण संरक्षण पर सर्वश्रेष्‍ठ राष्‍ट्रीय फिल्‍म पुरस्‍कार जीता ?
Which film recently got the Best National Film Award on Environment Protection ?
Ans — Water Burinal / वाटर ब्‍युरिनल

5 हाल ही में संजीव कोहली को किस देश में भारत का राजदूत नियुक्‍त किया गया ?
Recently Sanjeev Kohli was appointed as the Ambassador of India to which country ?
Ans — Serbia / सर्बिया

6- संयुक्‍त राष्‍ट्र महासभा के 76वें सत्र के अध्‍यक्ष कौन बने ?
Who became the President of the 76th session of the United Nations General Assembly ?
Ans — Abdullah Shahid / अब्‍दुल्‍ला शाहिद

7- हाल ही में किसने 1232 Km: The Long Journey Home नामक पुस्‍तक लिखी ?
Who wrote the book 1232 km : The Long Journey Home recently ?
Ans — Vindo Kapri / विनोद कापरी

8- हाल ही में विश्‍व बैंक ने भारत के MSME सेक्‍टर के लिये कितने मदद की घोषणा की ?
Recently the World Bank announced how much help for India’s MSME sector ?
Ans — 500 Million Dollars / 500 मिलियन डॉलर

9- हाल ही में किसे पैट्रोलियम और प्राकृतिक गैस नियामक बोर्ड का अध्‍यक्ष बनाया गया ?
Who has been appointed as the chairman of Petroleum and Natural Gas Regulatory Board recently ?
Ans — Sanjeev Nandan Sahai / संजीव नंदन सहाय

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment