Current Affairs 9 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 9 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व महासागरीय दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Ocean Day Celebrated ?
Ans — 8 June / 8 जून

2- मोनिका मेहता को किस देश मेें भारत का राजदूत बनाया गया ?
In which country was Monica Mehta appointed as India’s ambassador ?
Ans — Switzerland / स्विटजरलैंड

3- हाल ही में इसरों ने एस्‍ट्रोफिजिक्‍स के क्षेत्र में सहयोग के लिये किससे समझौता किया है ?
Recently ISRO has signed an agreement for cooperation in the field of astrophysics ?
Ans — ARIES

4- G20 ग्रुप ने कोविड-19 महामारी के लिये कितने की सहायता की घोषणा की है ?
The G20 group announced how much aid for the Covid-19 epidemic ?
Ans — 21 million dollars / 21 मिलियन डालर

5- केंद्र सरकार ने किसके नेतृत्‍व में शिशु मृत्‍यु दर के मूल्‍यांकन के लिये टॉस्‍क फोर्स गठित किया ?
Under whose leadership did the central government set up a task force to evaluate infant mortality ?
Ans — Jaya Jaitley / जया जेटली

6- किस संस्‍थान ने AI आधारित कोविड-19 टेस्टिंग किट वि‍कसित किया ?
Which institute developed the AI based Covid-19 testing kit ?
Ans — IIT Hyderabad / IIT हैदराबाद

7- किस राज्‍य ने अपने सबसे बडे जैव‍ विविधता पार्क का उदघाटन किया है ?
Which state inaugurated its largest biodiversity park ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

8- किस राज्‍य ने आनर्लाइन कचरा प्रबंधन प्‍लेटफार्म लांच किया है ?
Which state launched online waste management platform ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment