Current Affairs 9 February 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 February 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 9 February 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 February 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य सरकार ने पहले दिशा पुलिस स्‍टेशन का उदघाटन किया ?
Which state government inaugurated the first Disha Police Station ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

2- हाल ही में ब्रिटेन ने किसे भारत मे नया उच्‍चायुक्‍त नियुक्‍त किया ?
Recently, who appointed Britain as the new High Commissioner in India ?
Ans — Philip barton / फिलिप बार्टन

3- किस राज्‍य सरकार ने ड्रोन द्वारा गांवों की मैंपिंग कराने की घोषणा की ?
Which state government announced the mapping of villages by drones ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

4- विश्‍व बैंक की किस मुख्‍य अर्थशास्‍त्री ने अपने पद से इस्‍तीफा दे दिया ?
Which chief economist of the world bank resigned from his post ?
Ans — Pelenopy Kojianou / पीनेलोपी कोजियानौ

5- किस न्‍यायालय ने राज्‍यों की ग्राम न्‍यायालय स्‍थापित करने का निर्देश दिया ?
Which court directed the states to establish village courts ?
Ans- – Supreme court / सुप्रीम कोर्ट

6- किस देश ने विश्‍व का पहला बुलेटप्रुफ हेलमेट तैयार किया ?
Which country designed the world’s first bulletproof helmet ?
Ans –India / भारत

7- सुप्रीम कोर्ट ने सबरीमाला मंदिर के आभूषणों की लिस्‍ट तैयार करने के लिये किसे नियुक्‍त किया ?
Who was appointed by the Supreme Court to prepare the list of jewelery of the Sabrimala temple ?
Ans — CN Ramachandran Nair / CN रामचंद्रन नायर

8- डीआरडीओं कब तक प्राणश नामक एक नई बैलिस्टिक मिसाइल का पर‍ीक्षण करेगा ?
How long will DRDP test a new ballistic missile called Pranash ?
Ans — 2021

9- भारत सरकार ने भूजल संसाधनों के सतत प्रबंधन के लिये किस योजना को मंजूरी दी ?
Government of India approved which scheme for sustainable management of ground water resources ?
Ans — Atal Ground Water Scheme / अटल भूजल योजना

10- हाल ही में किसने अंतरिक्ष में सबसे ज्‍यादा समय तक रहने का रिकार्ड बनाया ?
Recently who made the record for the longest stay in space ?
Ans — Christina Koch / क्रिस्‍टीना कोच

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment