Current Affairs 9 Feb 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
9 Feb कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 Feb 2021 In Hindi+English Gk Question

1- केंद्र सरकार ने असम और बंगाल के चाय श्रमिकों के लिये कितने करोड का आवंटन किया ?
How many crores did the central government allocate for tea workers of Assam and Bengal ?
Ans — 1000 Crore / 1000 करोड

2-किस देश ने कई भारतीयों को स्‍वतंत्रता सेनानी मित्रता पुरस्‍कार प्रदान किया ?
Which country gave Freedom Fighter Friendship Award to many Indians ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

3- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने लैंडहोल्डिंग की पहचान के लिये 16 अंको के यूनिकोड की घोषणा की ?
Recently which state government announced 16 digit Unicode for landholding identification ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

4- 13 और 14 फरवरी को किस राज्‍य में माडू महोत्‍सव आयोजित किया जायेगा ?
In which state will the Mandu Festival be held on 13 and 14 February ?
Ans — Madhya pradesh / मध्‍यप्रदेश

5- भारत की पहली भू-तापीय विद्युल परियोजना कहॉ स्‍थापित की जायेगी ?
Where will India’s first geothermal power project be set up ?
Ans — Ladakh / लद्याख

6- विश्‍व व्‍यापार संगठन का नया महानिदेशक किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the new director general of the World Trade Organization ?
Ans — Ngozi Onkojo-lwela / न्‍गोजी ओकोजी-इवेला

7- हाल ही में किस देश ने दुनिया के सबसे बडे ऑफशोर विंड फार्म स्‍थापित करने की घोषणा की ?
Which country recently announced the establishment of the world’s largest offshore wind form ?
Ans — South Korea / दक्षिण कोरिया

8- हाल ही में किसे कोविड क्रूसेडर अवार्ड 2020 से सम्‍मानित किया गया ?
Who was recently awarded the Covid Crusader Award 2020 ?
Ans — Iqbal Singh Chahal / इकबाल सिंह चहल

9- हाल ही में किसने पहले भारत-यूरोपीय संघ उच्‍च-स्‍तरीय सवाद में भारत की तरफ से अध्‍यक्षता की ?
Recently who chaired the first India-Eu high level dialogue on behalf of India ?
Ans — Piyush Goyal / पीयूष गोयल

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment