Current Affairs 9 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 9 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- हाल ही में किस भारतीय हॉकी प्‍लेयर को FIH Player of the Year के लिये नामित किया गया ?
Which Indian Hockey Player was nominated for FIH Player of the Year ?
Ans — Manpreet Singh / मनप्रीत सिंह

2- किस राज्‍य ने YSR कानून नेस्‍तम योजना शुरू की है ?
Which state started the YSR Law Nestam Scheme ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

3- हाल ही में जारी e-commerce Index में भारत किस स्‍थान पे रहा ?
What position did India hold in the released e-commerce index ?
Ans — 73

4- किस राज्‍य ने IUT ने सरकारी स्‍कूलों में कक्षा 6-8 के छात्रों के लिये डा बीआर अम्‍बेडकर के जीवन और शिक्षाओं पर एक पुस्तिका लांच की ?
Which state UT launched a booklet on the life and teachings of Dr BR Ambedkar for students of classed 6-8 in government schools ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

5- हाल ही में नेशनल स्‍टाक एक्‍सचेज ने अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who has been appointed as the national stock exchange chairman ?
Ans — Girish Chandra Chaturvedi / गिरीश चंद्र चतुर्वेदी

6- द वाल्‍ट आफ विष्‍णु नामक पुस्‍तक के लेखक कौन है ?
Who is the author of a book called The Vault of Vishnu ?
Ans — Ashwin Sanghi / अश्विन सांघी

7- CBSE स्‍कूलों में कक्षा 8,9,10 में कौन सा नया विषय शामिल कर रही है ?
Which new subject in included in CBSE schools in class 8,9,10?
Ans — Artificial Intelligence

8- हाल ही में पुरूष ODI की पहली महिला मैच रैफरी बनी ?
Who became the first female match refree of the men’s ODI ?
Ans — GS Laxmi / जीएस लक्ष्‍मी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment