Current Affairs 9 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
9 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- हाल ही में केंद्र सरकार ने GST करदाताओं के लिये कौन सी योजना शुरू की ?
Recently Central Government launched which scheme for GST taxpayers ?
Ans — ORMP Scheme (Quarterly Return filling & Monthly Payment of taxes)

2- हाल ही में किसने आगरा मेट्रो रेल परियोजना का शिलान्‍यास किया ?
Recently who laid the foundation stone of Agra Metro Rail Project ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

3- हाल ही में किस देश ने अपने कृत्रिम सूर्य को सफलतापूर्वक सक्रिय किया ?
Recently which country successfully activates its master sun ?
Ans — China / चीन

4- किस देश ने धनी लोगों पर मिलेनियर्स टैक्‍स लगाने की घोषणा की ?
Which country announced imposition of Millennials Tax on the rich ?
Ans — Argentina / अर्जेटीना

5- हाल ही में नेपाल और चीन ने संयुक्‍त रूप से माउंट एवरेस्‍ट की नई संशोधित उचाई कितनी घोषित की ?
Recently Nepal and China Jointly declared the new revised height of Mount Everest ?
Ans — 8,848.86 Meter

6- राजा भूमिबोल विश्‍व मृदा दिवस पुरस्‍कार 2020 से किसे सम्‍मानित किया गया ?
Who was honored with the Raja Bhoomibol World Soil Day Award 2020 ?
Ans — ICAR

7- अमेरिका नवनिर्वाचित राष्‍ट्र‍पति जो बिेडेन ने अमेरिका का रक्षा सचिव किसे चुना ?
Who did US newly elected president Joe Biden choose the US Secretary of Defense ?
Ans — Lloyd Austin / लायड आस्टिन

8- हाल ही में किस कंपनी को लगातार छठे वर्ष यूनाटेड किंगडम सुपर ब्रांड के रूप में मान्‍यता मिली ?
Which company was recently recognized as the United Kingdom Super Brand for the sixth consecutive year ?
Ans — TCS

9- वर्ष 2021 के एशिया क्रिकेट कप की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the 2021 Asia Cricket Cup ?
Ans — Sri Lanka / श्रीलंका

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment