Current Affairs 9 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 9 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही मे भारत ने रूस में आयोजित होने वाले किस युद्धाभ्‍यास में हिस्‍सा लेने की घोषणा की है ?
Recently India announced to participate in which maneuvers to be held in Russia ?
Ans — Russian Kavkaz 2020 / रूसी कावकाज 2020

2- हाल ही में प्रसिद्ध लेखिका नीना रॉय ने कौन सी पुस्‍तक लांच करने की घोषणा की है ?
Recently famous writer Nina Roy announced which book to launch ?
Ans — Amazing Ayodhya

3- CRPF का नया महापरीक्षक किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was appointed the new Inspector General of CRPF ?
Ans — PS Ranipse / पी एस रानीपसे

4- किस केंद्रशासित प्रदेश ने इलैक्ट्रिक वाहन पालिसी का शुभारंभ किया है ?
Which Union Territory launched Electric Vehicle Policy ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

5- किस राज्‍य सरकार ने ऑनलाइन कक्षाए शुरू करने के लिये गूगल के साथ समझौता किया है ?
Which state government tied up with google to start online classes ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

6-RBI ने कोविड-19 से संबंधित तनावग्रस्‍त परिसम्‍पतियों के लिये कौन सी समिति का गठन किया है ?
Which committee was set up by RBI for stressed assets related to Covid-19 ?
Ans — KV Kamal Committee / केवी कामत समि‍ति

7- 8 अगस्‍त 2020 को भारत छोडो आंदोलन की कौन सी वर्षगांठ मनाई गई है ?
Which anniversary of Quit India Movement was celebrated on 8 August 2020 ?
Ans — 78th / 78वीं

8- भारत के किस राज्‍य के 2 गांवों  को यूनेस्‍को द्वारा सुनामी तैयार की मान्‍यता दी गई ?
Which Indian state has 2 villages recognized as Tsunami Ready by UNESCO ?
Ans — Odisha / ओडिशा

9- BCCI ने आईपीएल-13 के लिये किस कंपनी के साथ टाइटल स्‍पान्‍सरशिप समझौता रदद कर दिया हे ?
BCCI canceled title sponsorship agreement with which company for IPL-13 ?
Ans — VIVo

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, currenat affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment