Current Affairs 9 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 9 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-     9 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 9 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य पुलिस ने रक्षा सर्व एप्‍प विकसित किया ?
Recently which state police developed Raksha sarva app ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तीसगढ

2- किस राज्‍य सरकार ने कोविड-19 मॉनिटरिंग सिस्‍टम ऐप्‍प लांच किया ?
Which state government launched the Covid-19 monitoring system app ?
Ans — Telangana / तेलंगाना

3- उत्‍तरप्रदेश सरकार ने यूपी में कितने जिलों के हाटस्‍पाट को पूरी तरह सील करने की घोषणा की ?
How many Uttar Pradesh government announced to completely seal the hotspots of UP ?
Ans — 15

4- किस न्‍यायालय ने कोरोना की टेस्टिंग फ्री करने का आदेश दिया है ?
Recently which court ordered the testing of corona free ?
Ans — Supreme Court / सुप्रीम कोर्ट

5- किस क्रिकेटर को विजडन लीडिंग क्रिकेटर ऑफ द ईयर 2019 का खिताब दिया गया ?
Which cricketer was awarded the title of Wisden Leading Cricketer of the Year 2019 ?
Ans — Ben Stokes / बेन स्‍टोक्‍स

6- टिवटर के सीईओं जैक डार्सी ने कोविड-19 महामारी से निपटने के लिये कितनी धनराशि देने की घोषणा की ?
Twitter CEO Jack Darcy announced how much money to deal with the COVID-19 epidemic ?
Ans — 1 Billion Dollars / 1 बिलियन डालर

7- हाल ही में किसने कोविड-19 महामारी से निपटने के लिये 5T प्‍लान लांच किया ?
Recently, who launched the 5T Plan to deal with the Covid-19 epidemic ?
Ans — Delhi Government / दिल्‍ली सरकार

8- मानव संसाधन विकास मंत्रालय द्वारा किसे राष्‍ट्रीय शैक्षिणिक डिपॉजिटरी घोषित किया गया ?
Who was declared as National Educational Depository by Ministry of Human Resource Development ?
Ans — DigiLocker

9- हाल ही में किस मंत्रालय ने इनोवेशन के लिये समाधान चैलेंज शुरू किया ?
Which ministry recently launched the Solution Challenge for innovation ?
Ans — Human Resource development ministry / मानव संसाधन विकास मंत्रालय

10 – How Contagion Works नामक पुस्‍तक के लेखक कौन है ?
Who is the author of book called How Contagion Works ?
Ans — Paulo Giordano / पाउलो गियोडौनो

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment