Current Affairs 8 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 8 September 2019 In Hindi+English Gk Question 8 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- इसरो द्वारा लांच किये गये चंद्रयान 2 में रोवर का क्‍या नाम था ?
What was the name of the rover in Chandrayaan 2 launched by ISRO ?
Ans — Pragyan / प्रज्ञान

2- किसने ग्‍लोरियस प्राइड ऑफ इंडिया नामक पुस्‍तक लांच किया ?
Who launched a book called Glorious Diaspora-Pride of India ?
Ans — M. Venkaiah Naidu / एम वैंकेया नायडू

3- चौथा हिंद महासागर सम्‍मेलन कहॉ आयोजित हुआ ?
Where was the fourth Indian Ocean Conference held ?
Ans — Maldives / मालदीव

4- तेलंगाना के पहले मेगा फूड पार्क का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the first mega food park in Telangana ?
Ans — Harsimrat Kaur Badal / हरसिमरत कौर बादल

5-6वां भारत-चीन सामरिक आर्थिक वार्ता कहां आयोजित होगी ?
Where will the 6th India-China Strategic Economic Dialogue be held ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

6- 44पें TIFF-2019 में इंडिया पवेलियन का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the India Pavilion at the 44th TIFF-2019 ?
Ans — Vikash Swaroop / विकास स्‍वरूप

7- किस बैंक ने डीजी स्‍मार्ट क्रेडिट कार्ड लांच किया ?
Which bank launched DG Smart Credit Card ?
Ans — Standard Chartered Bank / स्‍टैंडर्ड चार्टड बैंक

8- सांस्‍कृतिक विरासत को बढावा देने के लिये यूनेस्‍को ने किस भारतीय राज्‍य के साथ समझौता किया है ?
UNESCO signed an agreement with which indian state to promote cultural heritage ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

9- बी बाला भास्‍कर को किस देश का अगला भारतीय राजदूत नियुक्‍त किया गया ?
B. Bala Bhaskar was appointed the next indian Ambassador of which country ?
Ans — Norway / नार्वे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment