Current Affairs 8 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 8 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
8 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 8 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही मेें किस राज्‍य सरकार ने आयुष कवच-कोविड एैप्‍प लांच किया है ?
Which state government recently launched the Ayush Kavach-Covid app ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

2- हिमांचल प्रदेश ने परिवार के सदस्‍यों को शिक्षित करने के लिये कौन सा कार्यक्रम शुरू किया ?
Which program was started by Himachal Pradesh to educate family members ?
Ans — Nigah / निगाह

3- हाल ही में किसने वरिष्‍ठ नागरिकों के लिये सुरक्षित दादा-दादी और नाना-नानी अभियान शुरू किया ?
Recently who started Safe grandparents and grandparents campagin for senior citizens ?
Ans — NITI Aayog / नीति आयोग

4- इराक के प्रधानमंत्री कौन बने है ?
Who became the new Prime Minister of Iraq ?
Ans — Mustafa Al Qadimi / मुस्‍तफा अल कदीमी

5- विश्‍व एथलेटिक्‍स दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Athletics Day Celebrated ?
Ans — 7 May / 7 मई

6- हाल ही में विशाखापत्‍तनम के LG पाॅलीमर प्‍लांट में कौन सी गैस का रिसाव हुआ ?
Which gas leak occurred recently in the LG polymer plant in Visakhapatnam ?
Ans — Styrene Gas / स्‍टायरिन गैस

7- कैप्‍टन विजयंत थापर की जीवनी Vijynt at Kargil का विमोचन हुआ इनको कौन सा वीरता पुरस्‍कार मिल चुका है ?
Captain Vijayant Thapar’s biography Vijynt at Kargil was released, which gallantry award did he get ?
Ans — Veera Chakra / वीर चक्र

8- भारतीय रिजर्व बैंक के केंदीय बोर्ड के नये निदेशक कौन बने ?
Who became the new director of Central Board of Reserve Bank of India ?
Ans — Tarun Bajaj / तरूण बजाज

-9- हाल ही में किसने श्रम ब्‍यूरो के महानिदेशक का कार्यभार संभाला ?
Recently who took over as Director General of Labor Bureau ?
Ans — DPS Negi / DPS नेगी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment