Current Affairs 8 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 8 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
8 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 8 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- प्रत्‍येक वर्ष 5 जून को संयुक्‍त राष्‍ट्र के किस आधिकारिक भाषा दिवस को मनाया जाता है ?
Which official language day of the United Nations is observed every year on 6th June ?
Ans — Russian / रूसी

2- हाल ही में किसने अजरबैजान ग्रैंड प्रिक्‍स फार्मूला वन रेस जीती ?
Who recently won the Azerbaijan Grand Prix Formula One race ?
Ans — Sergio Perez / सर्जियो पेरेज

3- हाल ही में जारी संयुक्‍त राष्‍ट्र सतत विकास लक्ष्‍य रिपोर्ट में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the rank of India in the recently released United Nations Sustainable Development Goals Report ?
Ans — 117th

4- गुजरात के किस शहर को इलेक्ट्रिक व्‍हीकल सिटी के रूप में विकसित करने की घोषणा हुई ?
Which city of Gujarat was announced to be developed as Electric Vehicle City ?
Ans — Kevadiya / केवडिया

5- किस राज्‍य सरकार ने नॉलेज इकोनॉमी मिशन लांच किया ?
Which state government launched Knowledge Economy Mission ?
Ans — Kerala / केरल

6- हाल ही में किसे विश्‍व बैंक का शिक्षा सलाहकार नियुक्‍त किया गया ?
Who has been appointed as the Education Advisor of the World Bank recently ?
Ans — Ranjit Singh Disale / रणजीत सिंह दिसाले

7- नेचर TTL फोटोग्राफर ऑफ द ईयर अवार्ड 2021 किसने जीता ?
Who won the Nature TTL Photographer of the Year Award 2021 ?
Ans — Thomas Vijayan / थॉमस विजयन

8- हाल ही में किसे HSBC इंडिया का CEO नियुक्‍त किया गया ?
Who has been appointed as the CEO of HSBC India recently ?
Ans — Hitendra Dave / हितेंद्र दवे

9- किस देश के महान फुटबालर सामी खेदिरा ने सन्‍यास की घोषणा की ?
Which country’s legendary footballer Sami Khedira announced his retirement ?
An s — Germany / जर्मनी

10- विश्‍व खाद्य सुरक्षा दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Food Safety Day celebrated ?
Ans — 6 June / 6 जून

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment