Current Affairs 8 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 8 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
8 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 8 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य ने थैंक्‍स मॉम नामक वृक्षारोपण अभियान शुरू किया है ?
Which state recently started a plantation drive called Thanks Mom ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

2- UNADP के लिये गुडविल एंबेसडर टू द पुअर किसे बनाया गया है ?
Who was made the Goodwill Ambassador to the Poor ?
Ans — M Netra / एम नेत्रा

3- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने मेध संदेश एप्‍प लांच किया है ?
Which state government recently launched the Cloud Message app ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

4- द ड्राय फास्टिंग मिरेकल नामक पुस्‍तक किसने लिखी है ?
Who wrote the book The Dry Fasting Miracle ?
Ans — Ali Rashid Al Numi / अली रशीद अल नुमी

5- हाल ही में भारत के किस क्षेत्र के लिये चीन से उच्‍च स्‍तरीय सैन्‍य वार्ता की ?
Recently for which region of India held high level military talks with china ?
Ans — Ladakh / लद्याख

6- हाल ही में राष्‍ट्र‍पति रामनाथ को‍विंद ने किसानों के लिये किस अध्‍यादेश की  घोषणा की है ?
Recently President Ramnath Kovind Ji announced which ordinance for farmers /
Ans — Promotion and convenience & Empowerment and protection / संवर्धन और सुविधा तथा सशक्तिकरण और संरक्षण

7- किस राज्‍य सरकार ने निवेश मित्र नामक पोर्टल लांच किया है ?
Which state government launched a portal nameda Nivesh Mitra ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

8- हाल ही में किसने EY वर्ल्‍ड एंटरप्रेन्‍योर ऑफ द ईयर 2020 का अवार्ड जीता है ?
Who recently won the EY World Entrepreneur of the Year 2020 ?
Ans — Kiran Mazumdar Shaw / किरन मजूमदार शॉ

9- हाल ही में रोमानिया में भारत का राजदूत किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was recently appointed as the Ambassador of India to Romania ?
Ans — Rahul Shrivastava / राहुल श्रीवास्‍तव

10- सोशल मीडिया प्‍लेटफॉर्म से सबसे ज्‍यादा कमाई करने वाले व्‍यक्ति कौन बने है ?
Who became the highest-grossing person on social media platforms ?
Ans — Cristiano Ronaldo / क्रिस्टियानो रोनाल्‍डो

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment