Current Affairs 8 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 8 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 8 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 8 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने महा जॉब पोर्टल लांच किया है ?
Which state government recently launched the Maha Job Portal ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

2- राज्‍य के 100% घरों में LPG कनेक्‍शन वाला भारत का पहला राज्‍य कौन बना है ?
Who became the first state in India to have LPG connection in 100% of the state’s households ?
Ans — Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

3- कर्नाटक सरकार ने किसके लिये Nekara Samman Yojana शुरू की है ?
For whom did the Karnataka government introduce Nekara Samman Yojana ?
Ans — For Weavers / बुनकरों के लिये

4- हाल ही में किस देश ने Ofek 16 नामक जासूसी सैटेलाइट लांच किया है ?
Which country recently launched a spy satellite named Ofek 16 ?
Ans — Israel / इजराइल

5- किस IIT संस्‍थान ने Unisavior नामक डिसईन्‍फेक्‍शन बॉक्‍स बनाया है ?
Which IIT institute created a disinfection box called Unisaviour ?
Ans — IIT Roorkee / IIT रूडकी

6- एशिया के सबसे बडे सोलर प्‍लांट रीवा अल्‍ट्रा मेगा सोलर प्‍लांट का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated Asia’s largest solar plant Rowa Ultra Mega Solar Plant ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

7- किस राज्‍य के पर्यटन बोर्ड ने इन्‍तेजार आप का अभियान शुरू किया ?
Which state’s tourism board launched the Intejar Aap Ka campaign ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

8- रिटेल लोन को तुरंत मेजूरी देने के लिये loan in seconds सेवा किस बैंक ने शुरू किया है ?
With which bank did start the loan in seconds service for quick approval of retail loan ?
Ans — Yes Bank / यस बैंक

9- अंतर्राष्‍ट्रीय वितीय सेवा केंद्र प्राधिकरण के पहले चैयरमेन कौन बने ?
Who became the first chairman of the International Financial Services Center Authority ?
Ans — Injeti Srinivas / इंजेती श्रीनिवास

10- हाल ही में आस्ट्रियन ग्रैंड प्रिक्‍स 2020 फॉर्मूला रेस किसने जीती है ?
Who recently won the Austrian Grand Prix 2020 Formula Race ?
Ans — Valteri Votas / वाल्‍टेरी वोटास

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment