Current Affairs 8 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 8 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 8 Jan कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 8 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में भारत ने किस देश के साथ मिलकर MRSAM मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Recently with which country did India successfully test the MRSAM missile ?
Ans — Israel / इजराइल

2- 8 जनवरी 2020 को कोलकाता अंतर्राष्‍ट्रीय फिल्‍म महोत्‍सव का कौन सा संस्‍करण शुरू हुआ ?
Which edition of Kolkata International Film Festival started on 8 January 2020 ?
Ans — 26th

3- हाल ही में किस देश ने गर्भपात को वैध बनाने के लिये बिल पारित किया ?
Which country recently passed a bill to legalize abortion ?
Ans — Argentina / अर्जेंटीना

4- भारत कितने वर्षो के लिये एशिया प्रोटेक्‍टेड एरियाज पार्टनरशिप का सह अध्‍यक्ष बना ?
For how many years did India become the co-chairman of the Asia Protected Areas Partnership ?
Ans — 3 Year

5- दुनिया की पहली हॉस्पिटल ट्रेन लाइफलाइन एक्‍सप्रेस किस देश ने शुरू की ?
Which country started the world’s first hospital train Lifetime Express ?
Ans — India / भारत

6- किस राज्‍य ने माटी कला रोजगार योजना शुरू की ?
Which state started the Mati Kala Rozgar Yojana ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

7- दुनिया का सबसे बडा तैरता हुआ सौर उर्जा संयंत्र कहा बनाया जायेगा ?
Where will the world’s largest floating solar power plant be built ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

8- हाल ही में खेलो इंडिया आइस हॉकी टूर्नामेंट कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the recently Khelo India Ice hockey tournament begin ?
Ans — Ladakh / लद्याख

9- विश्‍व बैंक ने वित्‍तीय वर्ष 2020-21 में भारतीय अर्थव्‍यवस्‍था में कितनी गिरावट का अनुमान लगाया ?
How much did the World Bank Predict a decline in the Indian Economy in the financial year 2020-21 ?
Ans — 9.6%

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment