Current Affairs 8 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 8 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 8 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 8 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- भारत में हर साल राष्‍ट्रीय हैंडलून दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Handloom Day celebrated every year in India ?
Ans — 7 August / 7 अगस्‍त

2- हाल ही में संघ लोकसेवा आयोग का नया अध्‍यक्ष किसे बनाया गया है ?
Recently who was appointed the new chairman of the Union Public Service Commission ?
Ans — Pradeep Kumar Joshi / प्रदीप कुमार जोशी

3- हाल ही में किस बैंक ने स्‍वचलित वॉयस असिस्‍टेंट AXAA लांच किया है ?
Which bank recently launched the automatic voice assistant AXAA ?
Ans — Axis Bank / एक्सिस बैंक

4- एयरटेल पेमेंटस बैंक ने खुदरा विक्रताओ के लिये किसके साथ मिलकर दुकान बीमा शुरू की ?
With whom did Airtel Payments Bank introduce Dukan Bima for retailers ?
Ans — Bharti AXA / भारतीय एक्‍सा

5- भारत के नये नियंत्रक और महालेखा परीक्षक कौन बने ?
Who become the new Comptroller and Auditor General of India ?
Ans — GIrish Chandra Murmu / गिरीश चंद्र मुर्मू

6- भारतीय रेलवे ने भारत की पहली किसान रेल सेवा कहॉ से शुरू की है ?
Where did Indian Railway start India with the first farmer rail service ?
Ans — Nashik, Maharashtra / नासिक, महाराष्‍ट्र

7- WTF Sports ने किस क्रिकेटर को अपना ग्‍लोबल ब्रांड एंबेसडर नियुक्‍त किया ?
Which cricketer was appointed as the Global Brand Ambassador of WTF Sports ?
Ans — Suresh Raina & Harmanpreet kaur / सुरेश रैना और हरमनप्रीत कौर

8- हाल ही में केंद्रशासित प्रदेश ने ई-जान मित्र मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
Which Union Territory recently launched e-Gyan Mitra mobile app ?
Ans — Dadra Nagar Haveli and Daman Diu / दादरा नगर हवेली और दमन दीव

9- हाल ही में किसके द्वारा OHE निगरानी ऐप्‍प लांच की है ?
Recently who launched OHE Nigrani App ?
Ans — Indian Railway / भारतीय रेलवे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment