Current Affairs 8 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 8 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-     8 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 8 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व स्‍वास्‍थ्‍य दिवस 2020 की थीम क्‍या रखी गयी है ?
What is the theme of World Health Day 2020 ?
Ans — Support Doctors and Midwives

2- हाल ही में डोपिंग के चलते किस देश के वेटल्फ्टिरों पर टोक्‍यो ओ‍लम्पिक 2020 में बैन लगा दिया गया ?
Which country’s weightlifters were recently banned at the Tokyo Olympics 2020 due to doping ?
Ans — Thailand & Malaysa / थाईलैड और मलेशिया

3- हाल ही में किस राज्‍य ने वॉक-इन सैम्‍पल कियोस्‍क स्‍थापित किया ?
Which state recently set up a walk-in sample kiosk ?
Ans — Kerala / केरल

4- नागरिक उड्डन मंत्रालय ने COVID-19 से निपटने के लिये किस पहल की शुरूआत की ?
Ministry of Civil Aviation launched which initiative to deal with COVID-19 ?
Ans — Lifeline UDAN / लाइफलाइ्न उडान

5- किस बास्‍केटबाल खिलाडी को नाईस्म्थि मेमोरियल बास्‍केटबाल हाल आफ फेम 2020 में शामिल किया गया ?
Which basketball player will be inducted into the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame 2020 ?
Ans — Kobe Bryant , Team Duncan & Kevin Garnett / कोबे ब्रायंट, टीम डंकन और केविन गर्नेट

6- इंटरनेशनल डे ऑफ स्‍पोर्ट फार डेवलोपमेंट एंड पीस कब मनाया गया ?
When was international day of sports for development and peace celebrated ?
Ans — 6 April / 6 अप्रैल

7- हाल ही मेंे नैसकॉम का नया चैयरमैन किसे बनाया गया ?
Who was recently appointed the new chairman of NASSCOM ?
Ans — UB Praveen Rowe / यूवी प्रवीण रॉव

8- हाल ही में किसे विदेश मंत्रालय का प्रवक्‍ता नियुक्‍त किया गया ?
Who was recently appointed as the spokesperson of the Ministry of External Affairs ?
Ans — Anurag shrivastava / अनुराग श्रीवास्‍तव

9- हाल ही में किस देश के पूर्व प्रधानमंत्री महमूद जिब्रील का निधन हो गया ?
Recently former Prime Minister of which country Mahmood jibril died ?A
Ans — Libya / लीबिया

10- किस स्‍पेन एजेंसी ने चॉद पर मानवीय बैस कैंप आर्टेमिस स्‍थापित करने की घोषणा की ?
Which space agency announced the establishment of a human base camp Artemis on the moon ?
Ans — NASA

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment