Current Affairs 7 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 September 2019 In Hindi+English Gk Question 7 Septembe 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- WHO ने कब तक दक्षिण एशिया क्षेत्र में खसरा और रूबेला खत्‍म करने की घोषणा की है ?
When did the WHO announce the end of measies and rubelia in South Asia region ?
Ans– 2023

2- 5वां इकोनामिक फोरम कहां आयोजित किया गया ?
Where was the 5th Eastern Economic Forum held ?
Ans — Russia / रूस

3- WEF द्वारा जारी विश्‍व यात्रा और पर्यटन प्रतिस्‍पर्धात्‍मक सूचकांक 2019 में भारत किस स्‍थान पर हैं ?
What is the position of India in the World Travel and Tourism Competitiveness Index 2019 released by WEF ?
Ans — 34th / 34 वें

4- TSENTR 2019 नामक बहुपक्षीय अभ्‍यास कहां आयोजित किया जायेगा ?
Where will the multilateral exercise called TSENTR 2019 be held ?
Ans — Russia / रूस

5- किस राज्‍य ने आपदा प्रबंधन में आईटी एक्‍सीलेंस पुरस्‍कार 2019 जीता ?
Which state won the IT Excellence Award 2019 in Disaster Management ?
Ans — Odisha / उडीसा

6- एशिया का पहला 5G वीआर आ‍धारित सिम्‍युलेटर केंद्र कहां लांच किया गया ?
Where was Asia’s first 5G VR based simulator center launched ?
Ans — Chennai / चैन्‍नई

7- रियाे में हो रहे  ISSF वर्ल्‍ड कप में मनु भाकर और सौरभ चौधरी की जोडी ने मिक्‍स्‍ड 10मी एयर राइफल में कौन सा मेडल जीता है ?
Ans — Which Medal did the pair of Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary win in the mixed 10m air pistol at the ISSF World Cup in Rio ?
Ans — Gold / गोल्‍ड

8- केंद्रीय संस्‍कृति मंत्री ने कितने मोबाइल साइंस म्‍यूजियम बसो का शुभारंभ किया ?
How many Mobile Science Museum buses were launched by the Union Culture Minister ?
Ans — 25

9- मानव संसाधन विकास मंत्रालय ने कितने संस्‍थानों को इंस्टिटयूट ऑफ एमिनेन्‍स का दर्जा दिया?
How many institutes were given the status of Institute of Eminence by the ministry of Human Resource Development ?
Ans — 5

10- किस देश के पूर्व राष्‍ट्रपति राबर्ट मुगाबे का निधन हो गया है ?
Which country’s former President Robert Mugabe passed away
Ans — Zimbabwe / जिम्‍बाब्‍वे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment