Current Affairs 7 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 7 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य ने बल्‍क ड्रग पार्क की स्‍थापना की ?
Which state recently established a bulk drug park ?
Ans — Odisha / ओडिशा

2- किस राज्‍य ने विश्‍व बैंक की सहायता से वाटरशेड परियोजना शुरू करने की घोषणा की ?
Which state announced the launching of a watershed project with World Bank assistance ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

3- हाल ही में कहॉ पर पंग ल्‍हबसोल त्‍यौहार मनाया गया ?
Where was the Pang Lhabsol festival celebrated recently ?
Ans — Sikkim / सिक्किम

4- किस राज्‍य सरकार ने SVAYEM (स्‍वयं) योजना को दुबारा लांच किया ?
Which state government relaunched the SVAYEM (Self) scheme ?
Ans — Assam / असम

5- हाल ही में किस नदी घाटी में कम ओजोन का पता चला ?
In which river valley recently was low ozone detected ?
Ans — Brahmaputra RIver Valley / ब्रहमपुत्र नदी घाटी

6- सौर उर्जा संचालित विमान से विश्‍व की पहली छलांग किसने लगाई ?
Who made the world’s first jump from solar powered aircraft ?
Ans — Rafael Domjan / राफेल डोमजन

7- हाल ही में किस बैंक ने ATM कार्डलैस कैश निकासी सुविधा शुरू की ?
Which bank recently introduced ATM cardless cash withdrawal facility ?
Ans — RBL Bank

8- हाल ही में कौन सा देश इंडो-पैसिफिक क्‍लब में शामिल हुआ ?
Which country recently joined the Indo-Pacific Club ?
Ans — Germany / जर्मनी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment