Current Affairs 7 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 7 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस दक्षिण अमेरिकी देश में OPEC की सदस्‍यता छोडने की घोषणा की हे ?
Which South America country announced to cease membership of OPEC ?
Ans — Ecuador / इक्‍वाडोर

2- विश्‍व अध्‍यापक दिवस कब मनाया गया है ?
When was World Teacher’s Day celebrated ?
Ans — 5 October / 5 अक्‍टूबर

3-कर्नाटक क्रिकेट संघ के नये अध्‍यक्ष कौन बने है ?
Who has became the new president of Karnataka Cricket Association ?
Ans — Rojar Binni / रोजर बिन्‍नी

4- 100 टी-20 अंतर्राष्‍ट्रीय मैच खेलने वाली पहली महिला क्रिकेटर कौन बनी है ?
Who become the first female cricketer to play 100 T-20 international matches ?
Ans — Harmanpreet Kaur / हरमनप्रीत कौर

5- भारत में प्‍लास्टिक से डीजल रूपां‍तरण का पहला संयंत्र कहॉ खुला है ?
Where was the first plant to convert plastic to diesel In india opened ?
Ans — Mathura UP / मथुरा UP

6- कटरीना जॉनसन ने दाेहा में हो रहे वर्ल्‍ड चैम्पियनशिप में हैप्‍टाथलान में कौन सा मेडल जीता है?
Kedriya Johnson won who was the Medal in Heptaplan in the World Championship in Doha ?
Ans — Gold

7- किस जगह पर पहला खेल विश्‍वविद्यालय बनेगा ?
Where will the first sports university be made ?
Ans — Imphal , Manipur / इम्‍फाल, मणिपुर

8- हाल ही मे BSNL ने किस पेमेंट कंपनी के साथ समझौता किया है ?
Recently with which payment company did BSNL tie up ?
Ans — Paytm Pay

9- केंद्रीय उर्जा मंत्रालय ने कोयला आपूर्ति के लिये किस पोर्टल को शुरू किया हे ?
Which portal was launched by the Union Ministry of Power for coal apply?
Ans — PRAKASH

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment