Current Affairs 7 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 7 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश ने सूडान के पहले उपग्रह का प्रक्षेपण किया ?
Which country launched Sudan’s first satellite ?
Ans — China / चीन

2- किस बैंक ने चैन्‍नई-कन्‍याकुमारी गलियारे के लिये 3200 करोड का ऋण दिया ?
Which bank has given a loan of 3200 crores for the Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor ?
Ans — Asian Development Bank / एशियन विकास बैंक

3- 2020 के फीफा U-17 महिला विश्‍वकप के लिये लोगो लांच किया गया, ये कहॉ आयोजित किया जायेगा ?
The logo for the 2020 FIFA U-17 Women’s World Cup was launched, where will it be held ?
Ans — India / भारत 

4- हाल ही में अमेरिका और किस देश के बीच नौसैन्‍याभ्‍यास CARAT-2019 शुरू हुआ ?
Recently the naval exercise CARAT-2019 started between US and which country ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

5- मिस एशिया ग्‍लोबल टाइटल 2019 का खिताब किसने जीता ?
Who won the title of Miss Asia Global Title 2019 ?
Ans — Sara Damjanovic / सारा दमनजनोविक

6- तीसरा महिला वैज्ञानिक कान्‍क्‍लेव कहॉ आयोजित हुआ ?
Where was the third women scientific conclave held ?
Ans — Kolkata / कोलकाता

7- ग्‍लोबल इन्‍वेस्‍टर्स मीट 2019 कहॉ आयोजित किया गया ?
Where was the Global investors Meet 2019 held ?
Ans –Himachal Pradesh / हिमांचल प्रदेश

8- गुजरात राज्‍य सरकार ने कब तक 30 गीगावाट अक्षय उर्जा उत्‍पादन करने का लक्ष्‍य रखा है ?
How long has the Gujarat State Government targeted to produce 30 GW of renewable energy ?
Ans — 2022

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment