Current Affairs 7 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 7 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किन देशों के बीच ड्रुजबा (DRUHZBA) नामक संयुक्‍त सैन्‍याभ्‍यास हुआ ?
Which countries recently held a joint exercise called DRUHZBA ?
Ans — Russia and Pakistan / रूस और पाकिस्‍तान

2- हाल ही में कौन सा देश पेरिस जलवायु से आधिकारिक रूप से बाहर हुआ ?
Which country was officially out of the Paris Climate Agreement recently ?
Ans — America / अमेरिका

3- SAARC सेंट्रल बैंक के गर्वनरों के समूह की 40वीं बैठक की अध्‍यक्षता किसने की ?
Who chaired the 40th meeting of the Group of Governors of SAARC Central Bank ?
Ans — Shaktikanta Das / शक्तिकांत दास

4- बांग्‍लादेश ने किस भारतीय कंपनी से 30 मिलियन कोरोना वैक्‍सीन खुराक के लिये समझौता किया ?
Bangladesh has signed an agreement with which Indian company for 30 million corona vaccine doses ?
Ans — Serum Institute / सीरम इंस्‍टीटयूट

5- जॉन पोम्‍बे मागुफुली किस देश के लगातार दूसरी बार राष्‍ट्रपति बने ?
John Pombe Magufuli became the President of which country for the second consecutive time ?
Ans — Tanzania / तंजानिया

6 -हाल ही में किस पेंमेंट सर्विस को NPCI से UPI पेमेंट करने की मंजूरी मिली ?
Which Payment service was recently approved by NPCI to make UPI payments ?
Ans — Whatsapp Pay / व्‍हाटसएप्‍प पे

7- किस बैंक ने मिलेनियल ग्राहकों के लिये भारत का पहला व्‍यापक बैंकिंग कार्यक्रम शुय किया ?
Which bank launched India’s first comprehensive banking program for Millennial Customers ?
Ans — ICICI Bank

8- सउदी अरब की कंपनी PIF ने किस भारतीय कंपनी में 9,555 करोड रूपये निवेश किये है ?
Saudi Arabian company PIF invested rupees 9,555 crore in which Indian company ?
Ans — Reliance / रिलायंस

9- हाल ही में नमामि गंगे परियोजना का ब्रांड एम्‍बेसडर किसे बनाया गया ?
Who was recently named the brand ambassador of the Namami Gange Project ?
Ans — Chaha Choudhary / चाचा चौघरी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment