Current Affairs 7 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  7 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश के राष्‍ट्रपति ने किम जॉंग उन को द्वितीय विश्‍व युद्ध स्‍मारक चिन्‍ह मेडल से सम्‍मानित किया ?
Which country’s President honored kim Jong Un with the World War 2 Commemorative Medal ?
Ans — Russia / रूस

2- मिडवाइफ के लिये अंतराष्‍ट्रीय दिवस कब मनाया गया है ?
When was the International Day for Midwives celebrated ?
Ans — 5 May

3- नैनो सांइंस और टेक्‍नोलॉजी कैटेगरी में यंग कैरियर अवार्ड 2020 किसने जीता है ?
Who won the Young Career Award 2020 in the Nano Science and Technology Category ?
Ans — Saurabh Lodha / सौरभ लोढा

4- हाल ही में भारतीय नौसेना ने विदेशों में फंसे भारतीयों को वापस लाने के लिये कौन सा अभियान शुरू किया ?
Recently Indian Navy launched a campaign to bring back stranded Indians abroad ?
Ans — Sea Bridge / समुद्र सेतु

5- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने प्रवासियों के लिये Exit App लांच किया ?
Which state government recently launched the Exit App for Migrants ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

6- वर्ष 2020 में आयोजित होने वाले बैटमिंटन वर्ल्‍ड चैंपियनशिप कब तक के लिये स्‍थगित कर दिया गया ?
How long was the Batminton World Championship postponed to 2020 ?
Ans — 2021

7- आर्मी ट्रेनिंग कमांड के अध्‍यक्ष कौन बनाये गये है ?
Who was made the President of the Army Training Command ?
Ans — Lt. Gen. Raj Shukla / लें.ज. राज शुक्‍ला

8- IBRD में अमेरिका के नये नये प्रतिनिधि कौन बनाये गये ?
Who was appointed the new US representative in IBRD ?
Ans — Ashok Michael Pinto / अशोक माइकल पिंटो

9 – किस केंद्रशासित प्रदेश ने CHDCOVID ऐप्‍प लांच की है ?
Which union territory launched the CHDCOVID app ?
Ans — Chandigarh / चंडीगढ

10 – हाल ही में किसे मार्कस बालनबर्ग पुरस्‍कार 2020 दिये जाने की घोषणा हुई ?
Who was recently announced to be given the Marcus Ballenberg Award 2020 ?
Ans — Joseph J. Landsberg, Richard H. Warning  & Nicholas C Corps / जोजेफ जे.लैंइसबर्ग, रिचर्ड एच. वार्निंग और निकोलस सी कॉर्प्‍स

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment