Current Affairs 7 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 7 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
7 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1-फिक्‍शन के‍ लियेअंतर्राष्‍ट्रीय बुकर पुरस्‍कार किसने जीता?
Who won the International Booker Prize for the Fiction ?
Ans — David Diop / डेविड डिवीप

2-हाल ही में ग्रामीण आबादी में कोविड-19 का पता लगाने के लिये कौन सा प्‍लैटफार्म लांच किया गया ?
Which platform was recently launched to detect COVID-19 in rural population ?
Ans — X-ray Setu

3- हाल ही में किस कंद्रशासित प्रदेश के उपराज्‍यपाल ने YounTan योजना 2021 लांच की है ?
Recently the Lieutenant Governor of which union territory launch YounTab Scheme 2021 ?
Ans — Ladakh / लद्याख

4- टाइम्‍स 50 मोस्‍ट डिजायरेबल मेन की लिस्‍ट में शीर्ष पर कौन रहा ?
Who topped the list of Times 50 Most Desirable Men ?
Ans — Sushant Singh Rajput / सुशात सिंह राजपूत

5- हाल ही में त्रिपुरा का नया मुख्‍य सचिव किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who has been appointed as the new Chief Secretary of Tripura recently ?
Ans — Alok Kumar / आलोक कुमार

6- दुनिया का पहला CO2 न्‍यूट्रल सीमेंट प्‍लांट किसने बनाया ?
Who built the world’s first CO2 neutral cement plant ?
Ans — Heidelberg Cement / हीडलबर्ग सीमेंट

7- किस देश ने दुनिया का पहला कृत्रिम सूर्य बनाया ?
Which country made the world’s first artificial sun ?
Ans — China / चीन

8- किस राज्‍य सरकार ने अनुमति कोचिंग योजना शुरू की ?
Which state government has launched Anupriti Coaching Scheme ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

9- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने कहॉ पर ई-100 प्रोजेक्‍ट लांच किया ?
Where did Prime Minister Narendra Modi launch the E-100 project ?
Ans — Pune / पुणे

10;  किस राज्‍य सरकार ने राबता मुहिम अभियान शुरू किया ?
Which state government launched the Raabta Campaign campaign ?
Ans — Punjab / पंजाब

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment