Current Affairs 7 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 7 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य ने एक दिन में 25 करोड पौधे लगाकर रिकार्ड बनाया है ?
Which state recently set a record by planting 25 crore saplings in a day ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

2- ओवरड्राफ्ट सेविंग द इंडियन सेवर नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book Overdraft: Saving the Indian saver ?
Ans — Urjit Patel / उ‍र्जित पटेल

3- सरदार वल्‍लभ भाई पटेल कोविड अस्‍पताल का निर्माण किसने किया ?
Who built Sardar Ballabhai Patel Covid Hospital ?
Ans — DRDO

4- हाल ही में कहॉ पर 10,100 बिस्‍तरों वाला भारत का सबसे बडा कोविड केयर सेंटर चुना ?
Where did India’s largest covid care center with 10,100 beds open recently ?
Ans — Bangalore / बंगलुरू

5- नेशनल पेमेंट कॉर्पोशन ऑफ इंडिया द्वारा कहॉ पर स्‍मार्ट डेटा सेंटर बनाये जायेगें ?
Where will the smart payment center be built by the National Payment Corporation of India ?
Ans — Hyderabad / हैदराबाद

6- हाल ही में किसने आत्‍मनिर्भर भारत एप्‍प इनोवेशन चैलेंज लांच किया ?
Who recently launched the self-reliant India App Innovation Challenge ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

7- हाल ही में किसे पावर ग्रिड का निदेशक बनाया गया ?
Recently who was appointed as Director of Power Grid ?
Ans — M Taj Mukram / एम ताज मुकरेम

8- भारत में कॉमन सर्विस सेंटर की पहली ट्रांसजेंडर आपरेटर कौन बनी ?
Who became the first transgender of common service center of India ?
Ans — Zoya Khan / जोया खान

9- फ्रांस के नये प्रधानमंत्री कौन बने है ?
Who became the new Prime Minister of France ?
Ans — Jean Castex / जीन कैस्‍टेक्‍स

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment