Current Affairs 7 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 7 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- गोल्‍डन ग्‍लोब अवार्डर्स 2020 में बेस्‍ट मोशन पिक्‍चर्स किसे चुना गया ?
Who was voted Best Motion Pictures at the Golden Globe Awards 2020 ?
Ans — Parasite / पैरासाइट

2- भारत ने किस देश के साथ AK-203 असॉल्‍ट राइफल्‍स के लिये समझौते की घोषणा की ?
India has announced agreement with which country for AK-203 assault rifles ?
Ans — Russia / रूस

3- हाल ही में किस शब्‍द को वर्ल्‍ड ऑफ द डिकेड चुना गया ?
Which word was recently chosen as World of the Decade ?
Ans — They

4- हाल ही में कहॉ पर भारत का पहला स्‍मॉग टॉवर लगाया गया ?
Where was India’s first smog tower installed ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

5- उत्‍तरप्रदेश में पहली बार डिफेंस एक्‍सपों 2020 कहॉ आयोजित किया जायेगा ?
Where will the Defense Expo 2020 be held for the first time in UP ?
Ans — Lucknow / लखनउ

6- 117 वर्ष की उम्र मेें दुनिया की सबसे उम्रदराज जीवित इंसान कौन बनी ?
Who became the oldest living person in the world at the age of 117 ?
Ans — Ken Tanaka / केन तनाका

7- किस राज्‍य के पूर्व राज्‍यपाल टी एन चतुर्वेदी का निधन हो गया ?
Former Governor of which state TN Chaturvedi passed away ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

8- 8वां एशिया प्रशांत ड्रोसोफिला सम्‍मेलन की मेजबानी कौन करेंगा ?
Who will host the 5th Asia Pacific Drosophila Conference ?
Ans — IISER, Pune / IISER पुणे

9- 63वीं राष्‍ट्रीय निशानेबाजी चैंपियनशिप में सौरभ चौधरी ने कौन सा मेडल जीता ?
Which medal did Saurabh Chaudary win in the 63rd National Shooting Championship ?
Ans — GOLD

10- 31वां सडक सुरक्षा सप्‍ताह कब से कब तक मनाया जायेगा ?
How long will 31st road safety week be celebrated ?
Ans — 11 January – 17 January / 11 जनवरी-17 जनवरी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment