Current Affairs 7 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 August 2019 In Hindi+English Gk Question 7 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य ने मोब लीचिंग और ऑनर किलिंग के खिलाफ बिल पारित किया ?
Which state passed a bill against mob leaching and honor killing ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

2- अमेरिका ने किस देश को करेंसी मैनिपुलेटर के रूप में चिन्हित किया हैं ?
Which country has been identified by the US as a “Currency manipulator”?
Ans — China /   चीन

3- किस राज्‍य सरकार ने 5 दंगा नियंत्रक वाहन वज्र को हरी झंडी दी हैं ?
Which state government gave the go ahead to the 5 riot control vehicle “Vajra” ?
Ans — Arunachal Pradesh / अरूणाचल प्रदेश

4- अखिल भारतीय टेनिस संघ ने किसे डेविस कप के लिये कप्‍तान चना हैं ?
Whose All India Tennis Association has selected the captain for davis cup?
Ans — Mahesh Bhupathi / महेश भू‍पति

5- किस भारतीय स्पिनर को PCA प्‍लेयर आफ द मंथ चुना गया हैं ?
Which indian spinner was chosen as the PCA player of the month ?
Ans — Ravichandran Ashwin / रविचंद्रन अश्विन

6- किस देश के आविष्‍कारक ने जेट संचालित होवरबोर्ड फ्लाईबोर्ड से इंग्लिश चैनल पार कर इतिहास रचा हैं ?
The inventor of which country created history by crossing the English Channel with a jet powered hoverboard flyboard ?
Ans –France / फ्रांस

7- किस भारतीय अभिनेता ने मिशन शक्ति स्‍पोर्टस पहल शुरू की हैं ?
Which indian actor launched the Mission Shakti Sports Initiative ?
Ans — Aamir Khan / आमिर खान

8- किस दक्षिण अफ्रीकी गेंदबाज ने टेस्‍ट क्रिकेट से संन्‍यास की घोषणा की हैं ?
Which South African bowler announced his retirement from Test Cricket ?
Ans — Dale Steyn / डेल स्‍टेन

9- HSBC के नया अंतरिम सीईओ किसे बनाया गया हैं ?
Who was appointed the new interim CEO of HSBC ?
Ans — Noel Queen / नोएल क्‍वीन

10 – हाल ही में किस पूर्व विदेश मंत्री का निधन हो गया ?
Which former foreign minister passed away recently ?
Ans — Sushma Swaraj / सुंषमा स्‍वराज

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Related posts

Leave a Comment