Current Affairs 7 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 7 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- जम्‍मू-कश्‍मीर के नये उपराज्‍यपाल कौन नियुक्‍त किये गये है ?
Who was appointed the new Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir ?
Ans — Manoj Sinha / मनोह सिन्‍हा

2- RBI ने 2020-21 की दूसरी द्वि-मासिक मौद्रिक नीति में रेपो रेट कितना बताया ?
What is the repo rate stated by RBI in second bi-monthly monetary policy for 2020-21 ?
Ans — 4.00 %

3- SEBI के चेयरमैन अजय त्‍यागी के कार्यकाल को कितने महीने का विस्‍तार मिला ?
How many months did the tenure of SEBI chairman Ajay Tyagi extend ?
Ans — 18 Months / 18 महीने

4- किस राज्‍य ने शहीद महेंद्र कर्मा तेंदूपता संघर्ष समाज सुरक्षा योजना की शुरूआत की ?
Which state launched the Shaheed Mahendra Karma Tendupatta Sangharsh Samaj Suraksha Yojana ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तीसगढ

5- हाल ही में किसने RAW: A history of India’s Covert Operations नामक पुस्‍तक लिखी है ?
Recently who wrote a book called RAW:A History of India’s Covert Operations ?
Ans — Yatish Yadav / यतीश यादव

6- टिक टाक ने किस देश में अपने पहले यूरोपीय डेटा सेंटर खोलने की घोषणा की है ?
In which country did Tik Tok announce the opening of its first European data center ?
Ans — Ireland / आयरलैंड

7- हाल ही में कहॉ पर अनुच्‍छेद 370 हटने की पहली वर्षगांठ पर बंगस आवाम मेला मनाया गया ?
Where was the Bangas Awam Mela celebrated on the first anniversary of the removal of Article 370 recently ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

8- हाल ही में पेटीएम ने अपने ऋणदाता व्‍यवसाय का CEO किसे बनाया है ?
Recently who made paytm the CEO of their lender business ?
Ans — Bhavesh Gupta / भावेश गुप्‍ता

9- दुनिया का पहला कम्‍प्‍यूटर माउस के सह-आविष्‍कारक रहे, किस कम्‍प्‍यूटर इंजीनियर का निधन हो गया ?
Which computer engineer died as the co-inventor of the world’s first computer mouse ?
Ans — William Kirk English / विलयम किर्क इंग्लिश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment