Current Affairs 7 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 7 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-     7 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 7 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- पेटा इंडिया ने किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री को हीरो टू एनिमल्‍स अवार्ड से सम्‍मानित किया ?
Which state’s Chief Minister Conferred the Hero to Animals Award by PETA india ?
Ans — Odisha / ओडिशा

2- राष्‍ट्रीय समुद्री दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Maritime Day celebrated ?
Ans — 5 April / 5 अप्रैल

3- किस राज्‍य में लोगो को सैनीटाइज करने के लिये V Safe Tunnel स्‍थापित की गई ?
In which state V Safe Tunnel was established to sanitize the people ?
Ans — Telangan / तेलंगाना

4- किस IIT संस्‍थान में प्राण वायु नामक पोर्टेबल वेंटिलेटर तैयार किया ?
Which IIT Institute designed portable ventilator called Pran Vayu ?
Ans — IIT Roorkee / IIT रूडकी

5- माधवी पूरी बुधको को किस कंपनी के पूर्ण कालिक सदस्‍य के रूप में 6 महीने का विस्‍तार मिला?
Madhavi Puri Buch got a 6-month extension as a full-time member of which company ?
Ans — SEBI

6- किस भारतीय सेना ने CoVID-19 के खिलाफ लडाई के लिये आपरेशन संजीवनी शुरू किया ?
Which Indian Army started Operation Sanjeevani to fight against COVID-19 ?
Ans — Indian Air Force / भारतीय वायु सेना

7 – हाल ही में कैबिनेट ने राष्‍ट्रपति और सांसदो के वेतन में कितने कटौती की मंजूरी दी ?
Recently, the cabinet approved how many cuts in salaries of the President and MPs ?
Ans — 30 %

8- आईएएस एसोसिएशन ने कोरोना चायरस से लडने के लिये किस पहल की शुरूआत की ?
Which initiative was launched by the IAS Association to fight Coron virus ?
Ans — Caruna / करूणा

9- अंतर्राष्‍ट्रीय अंतरात्‍मा दिवस कब मनाया गया ?
When was International Day of Conscience celebrated ?
Ans — 5 April / 5 अप्रैल

10- हाल ही में अमेरिकी गायक और गिटारवादक बिल बिंदर का निधन हो गया इन्‍होने कितनी बार ग्रैमी अवार्ड जीता है ?
Recently American singer and guitarist Bill Witcher passed away , how many times has he won a Grammy Award ?
Ans — 3 Times / 3 बार

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment