Current Affairs 6 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 September 2019 In Hindi+English Gk Question 6 Septembe 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- शिक्षक दिवस कब मनाया जाता हैं ?
When is Teacher’s Day Celebrated ?
Ans — 5 September / 5 सितम्‍बर

2- किस देश ने हाल ही मे अपने फीफा विश्‍वकप का लोगो लांच किया है ?
Which country recently launched the logo of the next FIFA world cup ?
Ans — Quatar / कतर

3- वर्ल्‍ड गोल्‍ड कॉउन्सिल के अनुसार स्‍वर्ण भंडारण में भारत किस स्‍थान पर हैं ?
According to the World Gold Council, where is India in gold storage ?
Ans — 10 th

4-किसने लोकतंत्र के स्‍वर और रिपब्लिकन एथिक नामक पुस्‍तक लांच की है ?
Who launched the book Voice of Democracy and Republican Ethic ?
Ans — M. Venkaiah Naidu / एम वेंकैया नायडू

5- भारत का सबसे उचां ATC टावर भारत के किस हवाई अडडे का हैं ?
Which airport in India has the highest ATC tower in India ?
Ans — Indra Gandhi International Airport / इंदिरा गांधी इंटरनेशनल एयरपोर्ट

6- हाल ही में किसे लैंप ऑफ पीस ऑफ सेंट फ्रांसिस पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया हैं ?
Who was recently awarded the Lamp of Peace of St. Francis award ?
Ans — Mohammad Yunus / मोहम्‍मद युनुस

7- किस भारतीय क्रिकेटर ने भारतीय गैंडो के संरक्षण के लिये अभियान चलाया है ?
Which Indian cricketer campaigned for the conservation of Indian rhinos?
Ans — Rohit Sharma / रोहित  शर्मा

8- किस IT कंपनी ने ICICI बैंक से 300 मिलियन डालर का समझौता किया ?
Which IT company signed a $300 million deal with ICICI bank ?
Ans — Wipro / विप्रो

9- पाकिस्‍तान क्रिकेट टीम का मुख्‍य कोच किसे बनाया गया है ?
Who was made the head coach of pakistan cricket team ?
Ans — Misbah Ul Haq / मिस्‍बाह उल हक

10 – यूएस फेडरल ट्रेड कमीशन ने युटयूब पर कितने का जुर्माना लगाया है ?
How much is the US federal trade commission fined on youtube ?
Ans — $170 Million

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment