Current Affairs 6 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 6 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- प्रत्‍येक वर्ष 5 सितम्‍बर को किस महापुरूष की जयंती पर राष्‍ट्रीय शिक्षक दिवस मनाया जाता है ?
National Teacher’s Day is celebrated on 5 September every year, on which jubilee’s birth anniversary ?
Ans — Dr. Sarvepalli Radhakrishanan / डॉ सर्वपल्‍ली राधाकृष्‍णन

2- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने I Rakhwali नामक एप्‍प लांच किया है ?
Which state government recently launched an app named I Rakhwali ?
Ans — Punjab / पंजाब

3- हाल ही में मनाया गया त्‍यौहार ओणम किस राज्‍य का प्रमुख त्‍यौहार है ?
The recently celebrated festival Onam is the major festival of which state ?
Ans — Kerala / केरल

4- हाल ही में बजाज आलियांज ने किसे अपना नया ब्रांड एम्‍बेसडर बनाया ?
Recently Bajaj Allianz, who became his new brand ambassador ?
Ans — Ayushman Khurana / आयुष्‍मान खुराना

5- हाल ही में किसने पर्यावरण के लिये The Little Book of Green Nudges नामक पुस्‍तक लांच की है ?
Who recently launched a book titled The Little Book of Green Nudges for the environment ?
Ans — UNEP

6- खेल मंत्री ने भारत का पहला फुटबाल प्रशिक्षण एप्‍प लांच किया, इसका क्‍या नाम है ?
Sports Minister launched India’s first football training app, what is its name ?
Ans — enJogo

7- इटली में भारत का अगला राजदूत किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the next Ambassador of India to Italy ?
Ans — Dr. Nina Malhotra / डॉ नीना मल्‍होत्रा

8- अंतर्राष्‍ट्रीय चैरिटी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Charity Day celebrated ?
Ans – 5 September / 5 सितम्‍बर

9- हाल ही में जारी कारोबार सुगमता रैंकिंग में कौन सा राज्‍य शीर्ष पर है ?
Which state topped the recently released Ease of Doing Business rankings ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment