Current Affairs 6 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 6 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हिमांचल प्रदेश उच्‍च न्‍यायालय के मुख्‍य न्‍यायाधीश कौन बने है ?
Who became the Chief Justice of Himachal Pradesh High Court ?
Ans — Lingappa Narayan Swamy / लिंगप्‍पा नारायण स्‍वामी

2- विश्‍व पशु दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Animal Day celebrated ?
Ans — 4 October / 4 अक्‍टूबर

3- किस बैंक ने Ucash डिजिलाकर और एक एप्‍प लांच किया ?
Which bank launched Ucash, Digilocker and an app ?
Ans — Uco Bank / यूको बैंक

4- किस राज्‍य सरकार ने YSR वाहन मित्र लांच किया ?
Which state government launched YSR vahan Mitra ?
Ans — Andra Pradesh / आंध्र प्रदेश

5- भारत का पहला फ्लोटिंग बास्‍केटबाल कोर्ट कहॉ शुरू हुआ ?
Where did India’s first floating basketball court start ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

6- गोआ मैरीटाइम कान्‍क्‍लेव 2019 का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated Goa Maritime Conclave 2019?
Ans — Ajeet Dobhal / अजीत डोबाल

7- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने HDFC बैंक के प्रगति रथ का शुभारंभ किया ?
Which state’s Chief Minister launched the Pragati Rath of HDFC Bank ?
Ans — Himanchal Pradesh / हिमांचल प्रदेश

8- मुम्‍बई क्रिकेट एसोसिएशन के अध्‍यक्ष कौन बने है ?
Who became the President of Mumbai Cricket Association ?
Ans — Vijay Patil / विजय पाटिल

9- सदी के महान दार्शनिक कृष्‍णा कादकोडी का कितने वर्षो में निधन हो गया है ?
In how many years did the great philosopher Krishna Kadkodi of the century die ?
Ans — 102 years / 102 वर्ष

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment