Current Affairs 6 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 6 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किसे नेपाल ने सेना के मानद जनरल पद से सम्‍मानित किया है ?
Recently, who was awarded the honorary general of the army by Nepal ?
Ans — Manoj Mukund Narwane / मनोज मुकुंद नरवाणे

2- आइवरी कोस्‍ट के तीसरी बार राष्‍ट्रपति कौन बने ?
Who became the President of Ivory Coast for the third time ?
Ans — Alsen Ottara / अलसेन औट्टारा

3- बांग्‍लादेश और किस देश के बीच CARAT बांग्‍लादेश 2020 नौसेना अभ्‍यास आयोजित हुआ ?
The CARAT Bangladesh 2020 naval exercise was conducted between Bangladesh and which country ?
Ans — America / अमेरिका

4- भारत ने कहॉ से पिनाका रॉकेट सिस्‍टम के उन्‍नत संस्‍करण का सफल परीक्षण किया ?
From where did India successfully test the improved version of Pinaka Rocket System ?
Ans — Balasore, Odisha / बालासेार, ओडिशा

5- विश्‍व सुनामी जागरूकता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Tsunami Awareness Day celebrated ?
Ans — 5 November / 5 नवम्‍बर

6- हाल ही में AIIMS के निदेशक रणदीप गुलेरिया ने कोविड-19 पर कौन सी पुस्‍तक लिखी ?
Recently AIIMS director Randeep Guleria wrote which book on Covid-19 ?
Ans — Till We Win

7- केंद्रीय मंत्री प्रहलाद सिंह ने कहां पर पर्यटक सुविधा केंद्र का उदघाटन किया ?
Where did Union Minister Prahlada Singh Patel inaugurate the Tourist Facilitation Center ?
Ans — Kerala / केरल

8- हाल ही में किस टेनिस खिलाडी ने अपना 1000वां ATP मैच जीता ?
Which tennis player recently won his 1000th ATP match ?
Ans — Rafael Nadal / राफेल नडाल

9- हाल ही में कर्नाटक सरकार ने किस क्रिकेटर को एकलव्‍य पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया ?
Recently, which cricketer was awarded Eklavya Award by the Government of Karnataka ?
Ans — K.L. Rahul / के एल राहुल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment