Current Affairs 6 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 6 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
6 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- विश्‍व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Environment Day celebrated ?
Ans — 5 June / 5 जून

2- हाल ही में किस  देश ने पाकिस्‍तान के साथ स्‍काई गार्डियन्‍स-1 नामक सैन्‍य अभ्‍यास किया ?
Which country recently conducted a military exercise named Sky Guardians-1 with Pakistan ?
Ans — Egypt / मिस्र

3- भारतीय वायुसेना के नये उप प्रमुख कौन नियुक्‍त किये गये है ?
Who has been appointed as the new Deputy Chief of Indian Air Force ?
Ans — Air Marshal Vivek Ram Choudary / एयर मार्शल विवेक राम चौधरी

4- हाल ही में किेसे केंद्रीय मंत्री ने SAGE प्रोग्राम लांच किया ?
Which union minister recently launched the SAGE program ?
Ans — Thawar Chand Gehlot / थावर चंद गहलोत

5- स्विफट GPI इंस्‍टेंट सुविधा शुरू करने वाला विश्‍व स्‍तर का दूसरा बैंक कौन बना ?
Which became the second world class bank to launch SWIFT GPI instant facility ?
Ans — ICICI Bank

6- इंटरनेशनल बिजनेस बुक ऑफ द ईयर अवार्ड 2021 किसने जीता ?
Who won the International Business Book of the Year Award 2021 ?
Ans — Nitin Rakesh & Jerry wind / नितिन राकेश और जेरी विंड

7- हाल ही में किसने विश्‍वामित्र नदी परियोजना को मंजूरी दी ?
Recently who approved the Vishwamitra River project ?
Ans — National Green Tribunal / नेशनल ग्रीन ट्रिब्‍यूनल

8- कोविड-19 से प्रभावित बच्‍चों के लिये बाल स्‍वराज नामक पोर्टल किसने लांच किया ?
Who launched the portal Bal Swaraj for the children affected by Covid-19 ?
Ans — National Commission for protection of child rights / राष्‍ट्रीय बाल अधिकार संरक्षण आयोग

9- FIH विश्‍व हाकी रैंकिंग में भारतीय पुरूष हॉकी टीम किस स्‍थान पर है ?
What is the position of Indian men’s hockey team in the FIH World Hockey Rankings ?
Ans — 4th / चौथे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment