Current Affairs 6 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 6 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs  6 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने YSR अरोग्‍यश्री योजना शुरू की ?
Which state government recently launched YSR Arogyasri Yojana ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

2- इसरो ने कहॉ पर अपना चौथा RAC-S स्‍‍थ‍ापित किया ?
Where did ISRO establish its fourth RAC-S ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

3- कहॉ पर पहला कछुआ पुनर्वसन केंद्र खोला गया ?
Where did the first turtle rehab center open ?
Ans — Bihar / बिहार

4- एक्जिम बैंक ने किस देश को 75 मिलियन डॉलर का वित्‍तपोषण किया ?
Which country did Exim Bank Finance $75 Million ?
Ans — Cuba / क्‍यूबा

5- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने K-RERA का शुभारंभ किया ?
Which state’s Chief Minister launched K-RERA ?
Ans — Kerala / केरल

6- इंडियन ब्‍लाइंड स्‍पोर्टस एसोसिएशन ने कहॉ पर खेल प्रतियोगिता का आयोजन किया ?
Where did the Indian Blind Sports Association Organize a sports competition ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

7- हाल ही में कहॉ के प्रसिद्ध नाटयसूर्य पुरस्‍कार से सम्‍मानित नाटककार रत्‍न औझा का निधन हो गया ?
Recently the playwright Ratna Ojha, who won the famous Natyasurya award, passed away ?
Ans — Assam / असम

8- किस पूर्व भारतीय गेंदबाज ने संन्‍यास की घोषणा की ?
Which former Indian bowler announced retirement ?
Ans– Irfan Pathan / इरफान पठान

9- हाल ही में किसने 60 सैकेंड में सबसे अधिक Lunges के लिये गिनीज बुक ऑफ वर्ल्‍ड रिकॉर्ड में नाम दर्ज कराया ?
Who recently registered a Guinness Book of World Record for Most Lunges in 60 Seconds ?
Ans — Sai Deepak / सांई दीपक

10- हाल ही में चीन और पाकिस्‍तान द्वारा संयुक्‍त रूप से किस लडाकू विमान को विकसित किया गया ?
Which fighter aircraft were jointly developed by China and Pakistan recently ?
Ans — JF 17 थंडर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment