Current Affairs 6 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 6 Jan कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस बैंक ने व्‍हाटसएप्‍प बैंकिंग सेवा शुरू की ?
Which bank recently launched Whatsapp banking service ?
Ans — Bank of Baroda / बैंक ऑफ बडौदा

2- अमेरिकी प्रतिनिधि सभा का दुबार अध्‍यक्ष किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was reappointed the US House of Representatives ?
Ans — Nancy Pelosi / नैन्‍सी पेलौसी

3- उत्‍तरप्रदेश सरकार ने कितनी हैक्‍टेयर की भूमि पर न्‍यू नोयडा प्रोजेक्‍ट की घोषणा की ?
How many hectares of land has been declared by the Uttar Pradesh government as New Noida Project ?
Ans — 20000 Hectares / 20000 हैक्‍टेयर

4- 51 वें भारतीय अंतर्राष्‍ट्रीय फिल्‍म महोत्‍सव 2021 की इंटरनेशनल ज्‍यूरी के चैयरमैन कौन बने ?
Who became the chairman of International Jury of 51st Indian International Film Festival 2021 ?
Ans — Pablo Cesare / पाब्‍लो सेसर

5- भारत कितने वर्षो के लिये 8वीं बार संयुक्‍त राष्‍ट्र सुरक्षा परिषद का अस्‍थाई सदस्‍य बना ?
For how many years did India become the temporary member of the UN Security Council for the 8th Time ?
Ans — 2 Years / 2 वर्ष

6- प्रति 1000 आबादी में CCTV निगरानी में दुनिया का शीर्ष शहर कौन है ?
Which is the world’s top city in CCTV surveillance per 1000 population ?
Ans — Chennai / चैन्‍नई

7- हाल ही में भारतीय सना ने किस शिपयार्ड के साथ 12 गश्‍ती नौकाओं के लिये समझोता किया है ?
Recently with which shipyard did Indian Army enter into agreement for 12 patrol boats ?
Ans — Goa Shipyard / गोवा शिपयार्ड

8- ऑल इंडिया चेस फेडरेशन के नये अध्‍यक्ष कौन बने ?
Who became the new President of All India Chase Federation ?
Ans — Sanjay Kapoor / संजय कपूर

9- राष्‍ट्रीय परमाणु टाइम स्‍केल का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the National Atomic Time Scale ?
Ans — Narendra Modi / नरेन्‍द्र मोदी

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment