Current Affairs 6 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 6 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- सैयद मुश्‍ताक अली ट्राफी 2019 किसने जीती ?
Who won the Syed Mushtaq Ali Trophy 2019 ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

2- भारत का पहले समुद्री संग्रहालय की स्‍थापना कहॉ की जायेगी ?
Where will India’s first maritime museum be established ?
Ans — Gujarat / गुजरात

3- हाल ही में विश्‍व मिट्टी दिवस कब मनाया गया है ?
When was World Soil Day recently celebrated ?
Ans — 5 December / 5 दिसम्‍बर 

4- हाल ही में किसे इकोनोमिक्‍स टाइम्‍स लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड से सम्‍मानित किया गया ?
Who has recently been awarded the Economics Times Lifetime Achievement Award ?
Ans — Late Arun Jaitley / स्‍व अरूण जेटली

5- किसे PETA का पर्सन ऑफ द ईयर अवार्ड 2019 दिया गया ?
Who was given PETA’s person of the Year Award 2019 ?
Ans — Joaquin Rafael Phoenix / जोकिन राफेल फिनिक्‍स

6- किस क्रिकेट टीम को MCC के स्प्रिट ऑफ क्रिकेट अवार्ड से सम्‍मानित किया गया ?
Which cricket team was awarded the MCC’s Spirit of Cricket Award ?
Ans — New Zealand Cricket Team / न्‍यूजीलैंड क्रिकेट टीम

7-  किस भारतीय अभिनेत्री को डैनी काये हयूमैनिटेरियन अवार्ड से सम्‍मानित किया गया ?
Which indian actress was awarded the Danny Kaye Humanitarian Award?
Ans — Priyanka Chopra / प्रियंका चोपडा

8- ईट राइट स्‍टेशन का टैग पाने वाला देश का पहला स्‍टेशन कौन बना ?
Who became the first station in the country to get the tag of Eat Right Station ?
Ans — Mumbai Central Railway Station / मुम्‍बई सेंट्रल रेलवे स्‍टेशन

9- किस राज्‍य सरकार ने स्‍कूली छात्रों की सहायता के लिये मधु एप्‍प लांच किया ?
Which state government launched the Madhu app to launch help school students ?
Ans — Odisha / ओडिशा

10- किस राज्‍य में 3 दिवसीय नार्थ ईस्‍ट फूड शो शुरू हुआ ?
In which state did the 3 day North East Food Show begin ?
Ans – Meghalaya / मेघालय

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment