Current Affairs 6 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 6 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- 5 अगस्‍त 2020 को अयोध्‍या में राम मंदिर के भ‍ूमि पूजन का सौभाग्‍य किसे प्राप्‍त हुआ ?
Who received the fate of Bhumi Pujan of Ram Temple in Ayodhya on 5 August 2020 ?
Ans — Narendra Damodar Das Modi / नरेंद्र दामोदर दास मोदी

2- गुवाना के नये प्रधानमंत्री कौन बने है ?
Who became the new Prime Minister of Guyana ?
Ans — Mark anthony phillips/ मार्क एंथनी फिलिप्‍स

3- हाल ही में किस राज्‍य में अनादि पेरूक नामक मानसून उत्‍सव मनाया गया ?
Recently in which state was the monsoon festival called Anadi Peruku celebrated ?
Ans — Tamil Nadu / तमिलनाडु

4- हाल ही में किेस केंद्रीय मंत्री ने The Swacch Bharat Revolution का हिंदी अनुवाद लांच किया है ?
Which Union Minister recently launched the Hindi translation of The Swacch Bharat Revolution ?
Ans — Gajendra Singh Shekhawat & Smriti Irani / गजेंद्र सिंह शेखावत और स्‍मृति ईरानी

5- हाल ही में किस IIT संस्‍थान को गांधीवादी युवा तकनीकी नवाचार पुरस्‍कार 2020 से सम्‍मानित किया गया ?
Which IIT institute was recently awarded the Gandhian Youth Technological Innovation Award 2020 ?
Ans — IIT Kharagpur / IIT खडगपुर

6- हाल ही में CCTV निगरानी के मामले में भारत का कौन सा शहर शीर्ष पर है ?
Which city of India is at the top in the recent CCTV surveillance ?
Ans — Hyderabad / हैदराबाद

7- हाल ही में किसने असम के लोग DD असम नामक चैनल लांच किया है ?
Recently who launched the channel called Assam’s DD Assam ?
Ans — Prakash Javadekar / प्रकाश जावडेकर

8- नेशनल बैंक ऑफ बहरीन ने डिजिटल ट्रांसफार्मेशन के लिये किस चुना है ?
Recently National Bank of Bahrain selected for digital transformation ?
Ans — Infosys Finacle

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment