Current Affairs 6 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 6 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-     6 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 6 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस देश ने भारत से हैड्राक्सिक्‍लोरोक्‍वीन दवा की आपूर्ति की मांग की ?
Which country recently demanded supply of hydroxychloroquine medicine from india ?
Ans — America / अमेरिका

2- भारतीय रेलवे के किस कंपनी ने सर्वाधिक इंजन बनाने का रिकार्ड बनाया ?
Which company of Indian Railways set the record for the highest number of engines ?
Ans — Chittaranjan Locomotive Works / चितरंजन लोकोमोटिव वर्क्‍स

3- अर्थव्‍यवस्‍था पर कोरोना वायरस की महामारी के प्रभाव को कम करने के लिये भारत ने कितना ऋण लेने की घोषणा की ?
How much debt did India announce to reduce the impact of the corona virus epidemic on the economy ?
Ans — 4.88 Lakh Crore / 4.88 लाख करोड

4- हाल ही में किस फुटबाल खिलाडी ने 1 बिलियन डॉलर कमाने का रिकार्ड बनाया ?
Which football player recently made a record of earning 1 billion dollars ?
Ans — Cristiano Ronaldo / क्रिस्टियानो रोनाल्‍डो

5- हाल ही में हिंदुस्‍तान यूनिलीवर का किस कंपनी में विलय हो गया ?
Which company was recently merged with Hindustan Unilever ?
Ans — GSKCH

6- हाल ही में अंतर्राष्‍ट्रीय परमाणु एजेसी ने कितने देशों में कोविड-19 के परीक्षण किट की आपूर्ति की ?
Recently the International Atomic Agency (IAEA) supplied test kits of Covid-19 in how many countries ?
Ans — 40

7- हाल ही में किस कंपनी के MD व CEO , प्रवीण जाधव ने इस्‍तीफा दिया ?
Recently the MD and CEO of which company, Praveen Jadhav resigned ?
Ans — PayTM Money

8- हाल ही में हैक द क्राइसिस इन इंडिया नामक हैकथोन किसने लांच किया ?
Who recently launched a hackathon named Hack the Crisis in India ?
Ans — Sanjay Dhotre / संजय धोत्रे

9- नेशनल कैडड कार्प्‍स ने कोविड-19 से लडने वाले कर्मियों की मदद के लिये कौन सी पहल शुरू की ?
Which initiative was launched by National Cadad Corps to help personnel fighting Covid-19 ?
Ans — Ex. NCC Contribution / Ex NCC योगदान

10- हाल ही में गूगल ने अपने किस एपलीकेशन को बंद कर दिया ?
Which of its applications did Google close recently ?
Ans — Neighbourly / नेबरली

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment