Current Affairs 5 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 September 2019 In Hindi+English Gk Question 5 Septembe 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- भारत और किस देश से युद्ध अभ्‍यास 2019 नामक सैन्‍याभ्‍यास आयोजित हुआ ?
A military exercise called War Practice 2019 was organized from India and which country ?
Ans — America / अमेरिका

2- किस राज्‍य में अटल बिहारी वाजपेयी चिकित्‍सा विश्‍वविद्यालय खोला जायेगा ?
In which state will Atal Bihari Vajpayee Medical University be Opened ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

3- किस हवाई अडडे ने सर्वश्रेष्‍ठ स्‍वच्‍छ आईकोनिक प्‍लेस अवार्ड जीता हैं ?
Which airport won the Best Clean Iconic Place Award ?
Ans — Chhatrapati Shivaji Terminus / छत्रपति शिवाजी टर्मिनस

4- भारतीय सेना ने कब तक महिला सैनिकों के प्रथम बैच की नियुक्ति की घोषणा की हैं ?
When did the Indian Army announce the appointment of the first batch of women soldiers ?
Ans — 2021

5- किस भारतीय महिला क्रिकेटर ने टी-20 क्रिकेट से संन्‍यास ले लिया हैं ?
Which Indian female cricketer retired from T-20 cricket ?
Ans — Mithali Raj / मिताली राज

6- देश का सबसे स्‍वच्‍छ आइकोनिक स्‍थान किसे चुना गया ?
Who was elected the cleanest iconic place in the country ?
Ans — Shree Mata Vaishno Devi Shrine / श्री माता वैष्‍णो देवी श्राइन

7- भारत सरकार ने एडस, टीबी और मनेरिया के लिये ग्‍लोबल फंड में कितने योगदान की घोषणा की हैं ?
How much contribution did the Indian government make to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria ?
Ans — $22 Million

8- पहला अशियान-अमेरिका समुद्री अभ्‍यास कहां शुरू हुआ ?
Where did the first ASEAN-US maritime exercise begin ?
Ans — Thailand / थाइलैंड

9- हाल ही में कहां पर उडान क्षेत्रीय संपर्क योजना शुरू हुई ?
Where did UDAN Regional Contact Scheme started recently ?
Ans — Hisar, Haryana / हिसार, हरियाणा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment