Current Affairs 5 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 5 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- पेरिस मास्‍टर्स 2019 का खिताब किसने जीता ?
Who won the title of Paris Masters 2019 ?
Ans — Novak Djokovik / नोवाक जोकोविच

2- हाल ही में धरती की निगरानी के लिये चीन ने कौन सी सैटेलाइट लांच की ?
Which satellite did China launch recently to monitor the Earth ?
Ans — Gaofen-7 / गाओफेन -7

3- किस फुटबाल क्‍लब के उपर बनी डॉक्‍युमेंट्री ने बाफटा पुरस्‍कार जीता ?
Which documentary made over which football club won the BAFTA award?
Ans — Real Kashmir FC / रियल कश्‍मीर FC

4- केंद्रीय आयुष मंत्री ने कहॉ पर NRIUMSD का उदघाटन किया ?
Where did the Union AYUSH Minister inaugurate the NRIUMSD ?
Ans — Hyderabad / हैदराबाद

5- किस प्रसिद्ध लेखक को 27वां एजूथचन पुरस्‍करम दिया जायेगा  ?
Which famous writer will be given the 27th Ezhuthachan Puraskaram ?
Ans — Anand & S. Kunjan Pillai / आनंद और एस कुंजन पिल्‍लई

6- हाल ही में भारत और किस देश के बीच पहला संयुक्‍त सैन्‍याभ्‍यास दस्‍तलिक-2019 शुरू हुआ?
Recently the first joint exercise between India and which country Dastalik 2019 started ?
Ans — Uzbekistan / उज्‍बेकिस्‍तान

7- किस केद्रीय मंत्री ने गुरूनानक पीठ की स्‍थापना की ?
Which Union minister established the Guru Nanak Peeth ?
Ans — Minister of Housing and Urban Affairs / आवास और शहरी मामलों के मंत्री

8- किस भारतीय शोधकर्ता को आस्‍ट्रेलियाई सरकार द्वारा अर्ली करियर रिसर्चर ऑफ द ईयर अवार्ड दिया जायेगा ?
Which indian researcher will be given the Early Career Researcher of the Year Award by the Australian Government ?
Ans — Neeraj Sharma / नीरज शर्मा

9- किस प्रसिद्ध सैंड आर्टिस्‍ट को इटालियन गोल्‍डन सैंड आर्टिस्‍ट अवार्ड 2019 दिया जायेगा ?
Which famous sand artist will be awarded the Italian Golden Sand Artist Award 2019 ?
Ans — Sudarshan Patnaik / सुदर्शन पटनायक

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment