Current Affairs 5 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 5 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य में इंडो-इजराइल सेंटर ऑफ एक्‍सीलेंस की आधारशिला रखी गयी ?
Recently in which state the foundation stone of the Indo-Israell Center of Excellence was laid ?
Ans — Assam / असम

2- मिशन सागर-2 के तहत INS ऐरावत द्वारा किस देश को खाद्य सामग्री पहुंचाई गई ?
Which country was supplied food by INS Airavat under Mission Sagar-2 ?
Ans- -Sudan / सूडान

3- किस राज्‍य सरकार ने राज्‍य वन्‍यजीव बोर्ड का पुनर्गठन किया ?
Which state reorganized the state wildlife board ?
Ans — Odisha / ओडिशा

4- हाल ही में किसे अंतर-संसदीय संघ का नया अध्‍यक्ष चुना गया ?
Recently who was elected the new president of the Inter-Parliamentary Union ?
Ans — Duarte Pacheco / दुआरते पचेको

5- हाल ही में कौन न्‍यूजीलैंड मे भारतीय मूल की पहली मंत्री बनी ?
Recently who became the first Minister of Indian Origin in New Zealand ?
Ans– Priyanka Radhakrishnan / प्रियेका राधाकृष्‍णन

6- किस कंपनी को भारतीय क्रिकेट टीम का जर्सी & किट स्‍पांसर चुना गया ?
Which company was elected as the jersey & kit sponsor of the Indian Cricket Team ?
Ans — MPL

7- हाल ही में कितने स्‍टार्टअप्‍स ने COVID-19 श्री शक्ति पुरस्‍कार जीता ?
How many startups have won the COVID-19 Shree Shakti award recently ?
Ans– 6

8- राष्‍ट्रीय स्‍वच्‍छ गंगा मिशन ने कितने दिवसीय बर्चुअल गंगा उत्‍सव 2020 का आयोजन किया ?
How many days Virtual Ganga Utsav organized by National Clean Ganga Mission 2020 ?
Ans — 3 Day / 3 दिवसीय

9- हाल ही में किसे लगातार तीसरी बार US हाउस ऑफ रिप्रजेंटेटिव के रूप में चुना गया ?
Who was recently elected as the US House of Representatives for the third consecutive time ?
Ans — Raja Krishnamurthy / राजा कृष्‍णमूर्ति

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment