Current Affairs 5 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  5 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- राज्‍य के सभी नागरिकों को मुफ्त इलाज की सुविधा देने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to provide free treatment to all the citizens of the state ?
Ans — Maharashtra /महाराष्‍ट्र

2- हाल ही में HDFC बैंक द्वारा लांच किये गये #HumHaarNahiMaanenge  गाने को किसने गाया है ?
Who was sung the #HumHaarNahiMaanenge recently launched by HDFC bank ?
Ans — AR Rahman / ए आर रहमान

3- CAIT ने किस नाम से एक राष्‍ट्रीय ई-कामर्स मार्केटप्‍लेस लांच करने की घोषणा की है ?
In what name did CAIT announce the launch of national e-commerce market place ?
Ans — BharatMarket / भारत मार्केट

4- हाल ही में लोकपाल के किस सदस्‍य का कोविड-19 की वज‍ि से निधन हो गया है ?
Which member of Lokpal died recently due to Covid-19 ?
Ans — Ajay Kumar Tripathi / अजय कुमार त्रिपाठी

5- न्‍यूजीलैंड द्वारा ANZ इंटरनेशनल वन डे क्रिकेटर ऑफ द ईयर अवार्ड किस दिया गया ?
Who was given the ANZ International One Day Cricketer of the year award by New Zealand ?
Ans — Kane Williamson / केन विलियम्‍सन

6- किस देश ने गेंद को चमकाने के लिये लार और पसीने के इस्‍तेमाल पर प्रतिबंध लगाया ?
Which country banned the use of saliva and sweat to shine the ball ?
Ans — Australia / आस्‍ट्रेलिया

7- हाल ही में किसने UV Disinfection Tower विकसित किया ?
Who recently developed the UV Disinfection Tower ?
Ans — DRDO

8- हाल ही में किस मंत्रालय ने The Saras Collection नामक पोर्टल लांच किया ?
Which ministry recently launched a portal called The Saras Collection ?
Ans — Ministry Of Agriculture / कृषि मंत्रालय

9- हाल ही में पीटर एबडन ने संन्‍यास की घोषणा की ये किस वर्ष विश्‍व स्‍नूकर चैंपियन बने थे ?
Recently Peter Abdon announced his retirement in which year did he become the World Snooker Champion ?
Ans — 2002

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment