Current Affairs 5 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 5 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
5 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- नीति आयोग द्वारा जारी तीसरे SDG इंडिया इंडेक्‍स 2020-21 में शीर्ष स्‍थान किसे मिला ?
Who got the top spot in the 3rd SDG India Index 2020-21 released by NITI Aayog ?
Ans — Kerala / केरल

2- हाल ही में नौसेना के किस हाइड्रो्ग्राफिक सर्वेक्षण पोत के डीकमोशन किया गया ?
Which hydrographic survey ship of the Navy was decommissioned recently ?
Ans — Sandhyak / सन्‍घ्‍यक

3- केंद्रीय मंत्री नरेंद्र सिंह तोमर ने कहॉ पर इंडस बेस्‍ट मेगा फूडपार्क का उदघाटन किया ?
Where did Union Minister Narendra Singh Tomar inaugurated the Indus Best Mega Foodpark ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तीसगढ

4- हाल ही में 3 ट्रिलियन का मार्केट कैप पार करने वाली तीसरी भारतीय IT कंपनी कौन बनी ?
Who recently became the third Indian IT company to cross the 3 trillion market cap ?
Ans — Wipro / विप्रो

5-इजराइल के नये प्रधानमंत्री कौन बने ?
Who became the new Prime Minster of Israel ?
Ans — Naftley Benet / नेफ्टली बेनेट

6- हाल ही में किस देश ने सुपरसोनिकजेट यात्रा सेवा लांच करने की घोषणा की ?
Which country has recently announced the launch of supersonic jet travel service ?
Ans — America / अमेरिका

7- भारतीय रिजर्व बैंक ने रैपो रेट कितना रखने का फैसला लिया ?
How much has the Reserve Bank Of india decided to keep the repo rate ?
Ans –4.00 %

8- शिक्षा मंत्रालय ने TET योग्‍यता प्रमाण पत्र की वैद्यता 7 वर्ष से बढाकर कितना यिका ?
How much did the Ministry of Education increase the validity of TET eligibility certificate from 7 years ?
Ans — Lifelong / आजीवन

9- हाल ही में किसे न्‍यूजीलैंड का क्रिकेटर ऑफ द ईयर चुना गया ?
Who has been chosen as New Zealand’s Cricketer of the Year recently ?
Ans — K. Jamison / के. जैमिसन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment