Current Affairs 5 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
5 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1-हाल ही में फिनलैंड में भारत के नये राजदूत कौन नियुक्‍त हुये है ?
Recently who appointed the new Ambassador of India to Finland ?
Ans — Ravish Kumar / रवीश कुमार

2- हाल ही में भारत के किस बंदरगाह का नाम बदलकर श्‍याम प्रसाद मुखर्जी बंदरगाह किया गया है ?
Which Indian port was recently renamed as Shyam Prasad Mukherjee Port ?
Ans– Kolkata Port / कोलकाता बंदरगाह

3- किस मंत्रालय ने PM SWANidhi योजना का शुभारंभ किया है ?
Which ministry launched the PM SWANidhi Yojana ?
Ans — Ministry of Housing and Broadcasting / आवास एवं शहरी मंत्रालय

4- दिल्‍ली सरकार ने बेड और वेंटीलेटर की उपलब्‍धता के बारे में जानकारी के लिये कौन सा ऐप्‍प लांच किया है ?
Which app was launched by Delhi Government for information about the availability of beds and ventilators ?
Ans — Delhi Corona / दिल्‍ली कोरोना

5- भारतीय उद्योग परिसंघ के नये अध्‍यक्ष कौन बनाये गये है ?
Who was appointed the new President of Confederation of Indian Industry ?
Ans — Uday Kotak / उदय कोटक

6- भारत सरकार ने विदेशी नागरिकों की स्किल मेपिंग के लिये कौन सी योजना शुरू की है ?
Which scheme was launched by the Government of India for skill mapping of foreign nationals ?
Ans — SWADESH

7- टिवटर के नये अध्‍यक्ष कौन बनाये गये है ?
Who was made the new president of Twitter ?
Ans– Patrick Pitchet / पैट्रिेक पिचेट

8- BAFTA के अध्‍यक्ष बनाये जाने वाले पहले अश्‍वेत कौन बने है ?
Who became the first black to be made the president of BAFTA ?
Ans — Krishnendru Majumdar / कृष्‍णेन्‍द्रू मजूमदार

9- हाल ही मे वी एन दत्‍त को किसकी जगह पर नेशनल फर्टिलाइजर लिमिटेड का सीएमडी बनाया गया ?
Recently, who replaced V.N Dutt as CMD of National Fertilizers Limited ?
Ans — Manoj Mishra / मनोज मिश्रा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment