Current Affairs 5 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 5 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय सहकारिता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Cooperative Day celebrated ?
Ans — 4 July / 4 जुलाई

2- हाल ही में किस राज्‍य ने जूनियर वकील के लिये मासिक वजीफे की घोषणा की है ?
Which state recently announced monthly stipend for junior lawyers ?
Ans — Tamilnady / तमिलनाडु 

3- हाल ही में विश्‍व बैंक ने नमामि गंगे कार्यक्रम को आगे बढाने के लिये कितना ऋण देने की घोषणा की है ?
Recently World Bank announced how much loan to carry forward Namami Gange program ?
Ans — 400 Million dollars / 400 मिलियन डालर

4- भारतीय राष्‍ट्रीय राजमार्ग प्राधिकरण के अध्‍यक्ष का कार्यकाल कितना बढाया गया है ?
How much was the tenure of the Chairman of National Highways Authority of India extended ?
Ans — 6 May / 6 मई

5- हाल ही में किस देश के सुअर में G4 नामक नया वायरस पाया गया ?
Recently which new pig named G4 was found in pig of which country ?
Ans — China / चीन

6- किस शहर में कोरोना अपशिष्‍ट के लिये पीले कूडेदान के इस्‍तेमाल की घोषणा की गई ?
In which city was the use of yellow dustbin announced for corona waste ?
Ans — Indore / इंदौर

7- हाल ही में किस भारतीय मूल के अमेरिकी को 2020 ग्रेट इमिग्रेंट से सम्‍मानित किया गया ?
Which Indian-American was recently awarded the 2020 Great Emigrant ?
Ans — Siddharth Mukherjee & Professor Raj Chetty / सिद्धार्थ मुखर्जी और प्रोफेसर राज चेट्टी

8- कोविड 19 के कारण विश्‍व प्रसिद्ध ल़द्याख मैराथन 2020 रदद कर दिया गया इसबार कौन सा संस्‍‍करण था ?
Which version was the world famous Ladakh Marathon 2020 canceled due to Covid-19 ?
Ans — 9th

9- कहॉ पर आयोजित हाेने वाले विश्‍व प्रसिद्ध श्रावणी मेले का कोविड 19 की वजह से स्‍थगित किया गया ?
Where was the World famous Sharavani fair postponed due to Covid 19 ?
Ans — Deoghar, Jharkhand / देवघर, झारखंड

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment