Current Affairs 5 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 5 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

ने Current Affairs 5 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- CAA के खिलाफ प्रस्‍ताव पारित करने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to pass a resolution against CAA?
Ans — Kerala /केरल

2- हाल ही में KVIC ने कहॉ पर पहले रेशम प्रसंस्‍करण संयंत्र का उदघाटन किया ?
Where did KVIC inaugurate the first silk processing plant recently ?
Ans — Gujarat / गुजरात

3- ईरान ने किसे अपना नया कमांडर नियुक्‍त किया ?
Who appointed Iran as its new commander ?
Ans — Ismail Kani / इस्‍माइल कानी

4- हाल ही में कहॉ पर पूर्ण स्‍वचालित कार-पार्किंग टॅावर सुविधा का उदघाटन किया गया ?
Where was the full automatic car-parking tower facility inaugurated recently ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

5- किसका BSF IG के रूप में कार्यकाल बढाया गया ?
Which was extended as BSF IG ?
Ans — Abhinav Kumar / अभिनव कुमार

6- विश्‍व ब्रेल दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Braille Day Celebrated ?
Ans — 4 January / 4 जनवरी 

7- हाल ही में किस महिला ने अंटार्कटिका की सबसे उची चोटी फतह की ?
Which woman recently conquered Antarctica’s highest peak ?
Ans — Malavath Purna / मालावथ पूर्णा 

8- कहा पर चौथी अखिल भारतीय पुलिस जुडो क्‍लस्‍टर चैंपियनशिप 2019 आयोजित हुआ ?
Where was the 4th All India Police Judo Cluster Championship 2019 held ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

9- किस देश में दुनिया का सबसे बडा फूल खिला है ?
In which country has the World’s largest flower blossomed ?
Ans — Indonesia / इंडोनेशिया

10- हाल ही में किसने 120 भाषाओं में गाने गाकर ग्‍लोबल चाइल्‍ड प्रोडेजी अवार्ड जीता ?
Who recently won the Global Child Productivity Award by singing songs in 120 languages ?
Ans — Sucheta satish / सुचेता सतीश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment