Current Affairs 5 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 5 Jan कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व ब्रेल दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Braille Day Celebrated ?
Ans — 4 January / 4 जनवरी

2- CISF के नये महानिदेशक कौन बनाये गये ?
Who was appointed as the new Director General of CISF ?
Ans — Subodh Kumar Jaiswal / सुबोध कुमार जायसवाल

3- हाल ही में जारी ब्‍लूमबर्ग बिलेनियर इंडेक्‍स में दुनिया के दूसरे सबसे अमीर व्‍यक्ति कौन है ?
Who is the second richest person in the world in the recently released Bloomberg Billionaires Index ?
Ans — Elon Musk / एलोन मस्‍क

4- हाल ही में किस देश की संसद ने मलाला यूसुफजई छात्रवृति अधिनियम पारित किया ?
Which Country’s parliament recently passed the Malala Yousafzai Scholarship Act ?
Ans — America / अमेरिका

5- अेाडिशा के नये महासचिव कौन बनाये गये ?
Who was made the new General Secretary of Odisha ?
Ans — Suresh Chandra Mohapatra / सुरेश चंद्र महापात्रा

6- हाल ही मे किसने दिल्‍ली में तमिल अकादमी की स्‍थापना की ?
Who recently established the Tamil Academy in Delhi ?
Ans — Delhi Government / दिल्‍ली सरकार

7- दुनिया की सबसे मूल्‍वयान दोपहिया वाहन कंपनी कौन बनी ?
Who became the world’s most valuable two-wheeler company ?
Ans — Bajaj / बजाज

8- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने राष्‍ट्रीय पुलिस K-9 जर्नल पत्रिका लांच की?
Which Union Minister recently launched National Police K-9 Journal magazine ?
Ans — Amit Shah / अमित शाह

9- टेस्‍ला ने कहॉ पर 72 चार्जिंग पॉइंटस वाला दुनिया का सबसे बडा सुपरचार्जर स्‍टेशन लांच किया ?
Where did Tesla Launch the world’s largest supercharger station with 72 charging points ?
Ans — Shanghai / शंघाई

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment