Current Affairs 5 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 5 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व स्‍तनपान सप्‍ताह 2020 कब से कब तक मनया गया ?
How long was World Breastfeeding Week 2020 celebrated ?
Ans — 1 August-7 August / 1 अगस्‍त से 7 अगस्‍त

2- किस राज्‍य ने ई-रक्षाबंधन नामक ऑनलाइन साइबर जागरूकता कार्यक्रम लांच किया ?
Which state launched an online cyber awareness program called e-Rakshabandhan ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

3- हाल ही में किसने प्रतिभूति बाजार के आभासी संग्रहालय की स्‍थापना की घोषणा की है ?
Recently who announced the establishment of a virtual museum of the securities market ?
Ans — SEBI

4- गुवाना के अगले राष्‍ट्रपति कौन बनाये गये है ?
Who was made the next President of Guyana ?
Ans — Mo. Irfan Ali / मो. इरफान अली

5- HDFC बैंक के नये MD & CEO कौन बनाये गये है ?
Who was appointed the new MD & CEO of HDFC Bank ?
Ans — Shashidhar Jagdishan / शशिघर जगदीशन

6- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने सिल्‍क मास्‍क उपहार बॉक्‍स का शुभारंभ किया है ?
Which Union Minister recently launched a silk mask gift box ?
Ans — Nitin Gadkari / नितिन गडकरी

7- हाल ही में किस देश ने महिलाओं की विश्‍व स्‍क्‍वैश चैंपियनशिप से हटने का फैसला लिया ?
Which country recently decided to withdraw from the women’s world squash championship ?
Ans — India / भारत

8- हाल ही में किसने सियासत में सदस्‍यता नामक पुस्‍तक लिखी है ?
Recently who wrote a book called Membership in Politics ?
Ans — Vijay Kumar Choudary / विजय कुमार चौधरी

9- भारत के अलावा किस देश ने टिकटॉक पर प्रतिबंध लगाने की घोषणा की है ?
Which country other than India announced a ban on tik tok ?
Ans — America / अमेरिका

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment